July 13, 2008

In Vino Veritas

Kui naised kulla tulemas voi tahaks kaasat millegagi ullatada proovi wine and cheese tasting.

Hallitusjuust + mesi peale kallatud

Kitsejuust + oliivi tapenaadiga + vaiksed rostitud saia viilud

Muid huvitavaid juustusorte (vt alla), parmesan ja gouda on tihti meie laual. Parmesani paaritaks tilga voi kahe balsaami aadikaga.

Pahkleid

Oliive

Pirniloike voi hapu ouna loike

Kuivatatud puuvilju (aprikoos naiteks)

Juustusorte (soovitused parit Domino suveerist)
Kitsejuustud: Sainte Maure, Humboldt Fog, mis iganes on triple cream
Lambapiima juustud: brin d'amour, manchego (minu lemmik), pecorino toscano (teine lemmik)
Hallitusjuust: Point Reyes Original Blue, Montbriac, Cabrales

Veini soovitusi ei oska jagada kuna eesti veinipoodide valik on teistsugune kui meil. Uldiselt on motekas votta paar pudelit (oleneb kui mitmeid setmeid inimesi tulemas) punast ja valget. Veinid ei tohiks magusad olla, punane ehk rohkem fruity ja valge kuiv ja krisp. Magusam vein sobib vast ainult hallitusjuustude kaaslaseks. Teine soovitus et kui juustud on parit Saksamaalt siis vein voiks ka samast kandist olla. Targemate inimeste jutu jargi sobib olu hasti juustude juurde ka.

Asiago - Piedmontese punased veinid voi Cabernet Sauvignon
Brie voi Camembert - Cabernet Sauvignon, Bordeaux punane
Chevre - Merlot, Prantusese punased veinid, kuivad valged veinid nagu Sauvignon Blanc
Emmentaal, Edam, Jarlsberg, ja Gouda - puuviljaliste punaste ja valgetega (Rielsing), Pinot Noir
Gorgonzola - Barbera d'Asti
Parmigiano Reggiano - Barolo, Barbaresco, Chianti, Pinot Noir
Roquefort - magusamate veinidega nagu Zinfandel
Stilton (hallitusjuust, uks parimaid) - port vein (magus vanem punane vein), punane Rioja, Barolo

2 comments:

  1. Hei. Leidsin lõpuks ka aega ja hinge et vasta. olin vahepeal veidikene aega Eestis. Aga nüüd olen tagasi. Käin päris tihti seal Maritime Aquariumis. Kas töötad seal?? et minu meelest võiks kunagi küll kokku saada, kuna ega ma siin maal eriti eestlasi ei tea, oleks hea mõningaid tundma saada. Ning üks aasta veel kukub mul siin kindlasti ära:)
    tervitustega,

    Heli

    ReplyDelete
  2. Ahahhahahaa... ei nüüd ma tean küll kui ütlesid:D Tulen kindlasti läbi.

    ReplyDelete