June 29, 2009

Kokaraamatud

Ema toi mulle "Vanaemade kokaraamat" ja "Väärt Eesti toidud". "Väärt Eesti toidud" koostajad Maria Kagan ja Tiina Parm teatavad et kui teil ainult uks kokaraamat kodus, siis peaks just nende oma olema kindlasti. Vanaemade kokaraamatu koostajad Tiina Valjaste, Pille Enden ja Lia Virkus seda ei vaida, aga mina utleks kull. Vanaemade raamatu peaks kindlasti ostma, armas vaadata ja lugeda, seevastu Vaart Eesti toidud tuleks nimetada Umbsed ja suvalised retseptid Mis Kokku Udjatud et Raamat Kokku Panna.

Väärt Eesti toidud koosneb 377 retseptist mis siis nahtavasti igalt poolt ule eesti kokku saadetud. Naiteks Leivakommid retsept - prae leivakange suhkruga. Voi lavasirull - pane merevaiku peale ja siis uks koik mida ja rulli kokku. Banaanipureesupp - munakollane, koort, kaerahelbeid, vett sidrunimahla ja banaani. Siuke paras lapsemoga tundub, mitte vaart eesti toit mida pered ules eesti teevad?!!!! Osad viisakad retseptid on sisse eksinud kogemata kombel - soir, vanaema pasha, metsamehe sugissupp ja veel moned. Keeletoimetaja Anne Velliste on sama umbse suhtumise votnud kui koostajadki sest kuidas seletada seda et hallitusjuustu gorgonzolat kirjutatakse Corgonsolana? Soolad toidud on magusatega koos ja enamikke retsepte panevad olu kehitama.
Idee on iseenesest tummine, kui paljud meist enam ei maleta kuis osasid toite teha mille peal me ules kasvasime? Neid toesti vaart Eesti toite??? Ja Eestis on terve hunnik andekaid kokke, mitmetel-setmetel oma blogid, kui lihtne oleks olnud nendega kontakteeruda ja kusida naiteks nende viite paremat retspeti ja samas paluda et nad oma lugejatele selle palve ka esitaks. Vot see oleks vahva raamat olnud.
Ja osade retseptide puhul tekkis mul kusimus et kui sa naiteks progandikoogi retsepti kirja paned (mis on vaga ameerikalik, retsept puht maha kirjutatud) ja enda nime ette paned retseptile ja muudad kaneelikogust poole teelusika vorra, kas see siis mitte plagiaat pole? Hmmm...


Ent "Vanaemade kokaraamat" on toesti armas ja asjalik. Raamat on erinvat tyypi vanemade jargi jagatud (linna vs Manija vanaema) ja toiduretseptid on armsalt nostalgilised ja ajasid kohe kohu tyhjaks. Kringel, mulgikapsas, must leib rukkijahust, marineeritud heeringas, leivakali, uheoo kurgid jne, jne jne. Eriti hea oleks see kingitusena voi nagu eelmise raamatu koostajad utlesid et kui kodus uks kokaraamat siis voiks see Vanaema kokaraamat olla sest seal sees toesti need vaart eesti toidud.



Pilt Toidutarest

7 comments:

  1. See "Väärt Eesti toidud" on jah üks tõsiselt mõtetu raamat. Kõik on segamini ja selleks, et miskit leida, sirvi terve raamat läbi. Ja no retseptid ei kannata ka kriitikat. Ma olin nii pettunud, kui selle endale sain.

    Aga kui rääkida raamatust, mis kindlasti võiks kodus olla, siis soovitan emalt selline raamat tellida: http://www.apollo.ee/product.php/3007734 :) Minu täielik lemmik! Olen sellest teinud hunnikute viisi roogasid, üks parem kui teine. Soovitan soojalt :)

    ReplyDelete
  2. Mmm mulle meeldivad pereköögi raamatud, tõesti seal on mida perele teha :)
    Aga kiidan ka vanaemade kokaraamatud, sealt tehtud soolakurgid viivad keele alla ja nostalgiat jagub, isegi kui ei tee midagi, siis lehitsed ja meenutad lapsepõlve.

    ReplyDelete
  3. ma pean tunnistama, et valik 100 Rooga sarjast kokaraamatuid on mind truult teeninud ning nälga ei jää. Supi-ja riisiraamat on eriti abiks:)

    ReplyDelete
  4. parim kokaraamat on mu ema kapis ja näeb välja nagu kõige närusem veneaegne klade: enda kirjutatud, kus ka vanaema väga vanad retseptid sees (vanaema oli ikka väga hea kokk ja omaaegse kodunduse haridusega). raamatute kogumist praegu pean ma üldse mõttetuks: lihtsalt netis on kõik paari klahvipuudutuse kaugusel.

    ReplyDelete
  5. Perekoogi oma on taitsa olemas!
    Seda kull et netist saad katte aga mul meeldib lehitseda ja vaadata vahest raamatut. Ja see vanaemade oma on toesti ostmist vaart.

    ReplyDelete
  6. arvestades vaikust, siis sa vist sünnitad :)

    ReplyDelete
  7. Vanaemana võin öelda, et "Väärt Eesti toidud" meeldis mulle küll! Väga lihtsad ja asjalikud retseptid ja lihtsalt ning selgelt kirjas.

    ReplyDelete