September 13, 2010

Joont alla tombamas



Eestis kaik labi selleks korraks. Nouanne vanematele kes vaikese lapsega tahavad pikale reisile minna - arge minge. Vahemalt mitte enne kui lapsed kahe aastased. Olivia oli enne minekut pikalt haige, siis seal olles oli terve aga ood, vahemalt alguses, olid rasked kuna ta ei maganud ja tahtis ainult mind, seega mina ka ei maganud, ning tagasi joudes jai jalle haigeks. Roseola - nohu sumptomid ja punnid kehal. Pluss korge palavik ja oosel uleval olemine. Ja kas ma lisasin et ta midagi ei soo. Uhhhh....

Eestist siis:

- miks koigil on pesumasin aga mitte kuivatusmasinat?

- miks eesti kokandusblogid on nii korgetasemelist ja huvitavat toitu tais aga vahemalt meie poolt labi kaidud kohad on ikka alla Harju keskmist?
*supelsaksad - sees on armas, toit on 4-. risotto (mida koik kohad serveerivad, ja toidupoodides koik riisiga tehtud on risotto nime all. Isegi plov.) toorjuustuga, lohe, pasta peekoniga... toiduvalik kuidagi nukker, sama mis mujalgi, oleks enamat oodanud. Maitse kah hairju keskmine. Torte ei proovinud kyll.
*Komeet - koige aeglasema teenendusega ja menuu kah mu arust nats igav. votsin bruschettade taldriku, tomatil on niimoodi kuuslauku et ei suutnud alla neelata.
*pagarikohad on kergema vastupanu teed lainud - napoleoni koogil voikreem, sefiir ei maitsnud sama hea, paljudel kookidel oli mingi suhkru voop peal nagu Ameerikaski.
*Sfaar oli ok, mitte midagi erilist. Teenendus oli tore. (mida Eestis ei ole kerge leida)

Vaga vaga sympaatne oli Padaste lossi Alexandri restoran mis kallis aga ytlen et koigile kes Eestist ara on olnud, lausa kohtuslikus korras soovitan. Terve restoran oli kolmapaevasel ohtul tuhi aga kuunlaid tais, rahulik dzass mangis ja ettekandja oli vaga armas. Esimese kaiguna toodud kergelt soolatud siiakala tuhas kupsetatud kartuliteg toi pisara silma, nagu lapsepolv taldrikul. Koik maitsed olid tuttavad aga uues kuues ja modernsemad. Veinipaaritus oli kull siuke ehh, nork voi keskmine, soovitaks mingi sommeljee sisse tuua. Aga muidu hasti hasti vahva ja romantiline.

- toit poodides oli samas vaga hea. Ostsin terve hunniku ja avastasin kahe paeva parast et koik halvaks kohe kohe minemas. See see ongi - USAs on sailitus aineid tais kuna maa nii suur, Eestis ei ole vaja ja maitseb ka paremini. Kuigi poes peab vist paar korda nadalas kaimas. Aga tortide valik ja tase, pagaritooted, lihatooted ja koik piimatooted. Taitsa lopp. Ma ei saa aru kuidas Eestis on kakssada kaks jogurtimaitset ja meie poodides on 4: mustikas, banaan, maasikas ja vanilje. Eraldi peaks valja tooma kohupiim rabarberikisselliga - rabarberi maitse nii tugev ja hea. Fazeri seemneleib ka vaga hea ning Konsumi meekook.

- enamikel eesti teenendajatel tekitab ilmselt tugevalt fuusilist piina vaevu viisakas olemine. taiesti surreaalne kui ebaviisakas saab olla tarnija vastu. viljandi saab selle kohapealt esikoha: jooksin kesklinnas olevas kaubanduskeskuses pisarates ringi et munte saada WC jaoks. R-kiosk keeldus vahetamast, ostsin siis limonaadi ja ikka ei andnud, kisas teiste ees mu peal et mida ma endast kujutan?!!! toidupoes keelduti resoluutselt. lopuks uks noorem meesterahvas (tanud!) halastas mu peale ja andis mulle raha. Jumal tanatud et USAs on WCs koigile lahti, palun mine. Ughhhh. Parnus soorikukohvi madaam urjatab leti tagant Mida teile? ja katkestab poolelt sonalt kui uurin valikut. Ei no jah noh.

- parkimine. Voib olla Tallinnas saab mobiili kasutada, mujal Eestis on see nagu aarde jaht. Moistata moistata kus saad kviitungi. Voib olla R-kioskist aga voib olla tiirutad kaks blokki enne kui kaed viinapoodi kus lapsed jaatis ostmas ja kodutu pudelit noudmas. Aga voib olla Viljandis kirjutad paberile et parkisin 13:10 et kaks tundi hiljem minna tagasi ja paber umber keerata ning markida uus aeg peale.

- sularaha masinad. Seisad jarjekorras et lopuks aduda et siit masinast raha ei saa, siia saab ainult sisse panna. Ning lahed korval olevasse jarjekorda. Miks ei saa molemat teha samas automaadis, ei ole kindel.

- kingapoodide valik Rocca al Mares on ullatavalt laiahaardega, paraja kontsa leiab ilmselt nii vanaema kui ka strippar (viimastele on eriti lai valik).

- tibid on kuskile ara kadunud (akki siis Rocca al Mares shoppamas) ja tanavapildis on must ja pruun ikka domineerivad varvid. Kes hakkasid vaga heas mottes silma seekord oli naised ule 40ne eluaasta, stiilsed, hooldatud ja ilusad.

Kuigi vaga tahtsin Tallinnasse, motlesin Paatsalu kandis mere aares istuda et tegelt on maakohad sellised mis on jaanud samaks ja mida taga igatsed. Ilmselt on nonda et tegelikult jaab sinust tukk maha mida kaasa ei saa ja nonda tunnedki alati millegi tabamatu jargi puudust. Kas lapsepolve, mone kauge hetke voi tunde, paikseloojaku voi maitse jargi....

18 comments:

  1. no läks nagu läks seekord, täpselt see moment, kui helistasid, olid mul ilmatähtsad kontrollid nina all ja... aga mis s_tasti, see uuesti.

    ReplyDelete
  2. mina pean ka soome teenindust kiitma. aastate eest, kui seal elasin, siis harjusin lausa ära, et klient on igal pool köige tähtsam. nüüd, Saksamaal elades, pean vahel lausa öhku ahmima, kui müüja istub telefoni otsas ja räägib söbrannaga eilsest filmist ning inimesed seisavad kassa järjekorras ja ootavad. ja kui kobised, siis saad veel vastu päid ja jalgu ka. selline suhtumine on siin tavaline. mu mees ütleb alati, et no ju neil siis läheb nii hästi, et pole vaja raha teenida ja kliente meelitada.
    eesti teeninduse kohta ei osaka eriti midagi öelda, olen seal viimase 10 aasta jooksul alati väga kiirelt läbi käinud.

    ReplyDelete
  3. Toidukaupade värskusega olen täiesti nõus. Saareriigis oleneb toiduainete halvaksminemise aeg ketist, millest roogasid ostad. Näiteks Lidl, Asda ja muud taolised pakuvad roogasid, mis ei lähegi halvaks! Mistõttu sellistest kettidest ei riskigi enam midagi osta...

    ReplyDelete
  4. Kuivatusmasinat ei ole eestlastel selle pärast, et eestlased ei ole sellega harjunud. Ja ongi parem, et ei ole - säästab energiat ja loodust :)
    Kahju, et oma reisis pettusid, aga mulle tundub, et läksid Eestisse mingite megaootustega. Mina, olles küll Eestis elaja, aga USA-ski mitu korda käinud küll ei leia, et me restoranide tase nii kehvake on. Eks see on ju USA-s ka, kui lähed valesse pagariärisse saadki kehva kooki. Tallinnas pole küll võikreemiga napooleoni kooki maitsma sattunud, oleksid Komeedis võinud proovida :).
    Aga miks peaks ühes automaadis saama raha sisse ja raha välja võtta? Sildid automaatidel suurelt peal ka, mind küll ei häiri.
    Eks Eesti ongi Eesti ja USA on USA. Mõlemal oma head ja vead. Ei tea, kas teenindus kunagi USA tasemele saabki...
    Liis

    ReplyDelete
  5. Jah, teenindus lonkab, halva teeninduse pealinn on Haapsalu. Kuigi olen tähele pannud, et kui olen ise viisakas, siis tavaliselt saan ka kena teeninduse.
    Toit on meil hea, mis siin salata, kuigi söögikohad jah võiksid areneda.
    Kuivatusmasinat ei taha mingil juhul - varakevadest hilissügiseni kuivatan õues ja seda kesklinna kortermajas :). Kuivati rikub pesu, ilmselt lapsega on kuivatiga mugavam.
    Sattusid ka ilma mõttes pahal ajal - külm oli. Täna oli mega soe, kuid nii külma septembrit ma ei mäletagi, ikka on selline paras kleidiilm. Eks pidev väsimus viis ka tuju alla, jõudu kosumisel.
    Kuidas kontsert läks?

    ReplyDelete
  6. Ma nuud pean kahku tapsustama et ei olnud pettunud lihtsalt hekseldan siin osasid ullatusmomente. Aga ja jah ootused on alati suured. Lahed alati ju sinna kohta kus viimati kaisid ja see koht on kindlasti muutunud nagu ilmselt isegi. Ja siis oledki pettunud. Nagu lahed vanematekoju ja sinu tuba on muudetud ja uues asjad jms.
    Kui vaatad eesti toidublogisid on rabav kui palju ja mida koike tehakse. Sellekoha pealt oli soogikohad kus ma kaisin kehvavoitu voi igavad. Aga olen ilmselt noudlikum selle koha pealt kuna teen ise ka suua heameelega.
    Kontserdi teise pooleks joudsime suure hadaga, Olivia oli nii nutune ei jaanud magama, ise ka ulivasinud. Aga kleit ja piletid ja muusika ikka sundisid kohale ajama. Vahva oli. Hasti vahva.

    ReplyDelete
  7. Eestis ei ole see toit midagi nii hea ja pean just silmas poodides ostetud toitu. Koik puha E- numbreid tais. Isegi leib ja just see lopmatu rida jogurteid ka. Vottis palju aega enne kui leidsin midagi soodavat. Voileiva pealsest ei tasu yldse raakidagi, mingid singi viilud 10 erineva E numbriga on taiesti tavaline nahtus. Pani imestama kui innukalt inimesed neid endale igapaevaselt toidukorvi ladusid.

    ReplyDelete
  8. see, et kõik muutub, on elu paratamatus, millega on tihti tõesti keeruline leppida. me eeldame midagi ja siis kui nii ei ole, oleme pettunud. see käib inimloomusega kaasas, meie kõigiga.
    tore, et kontsert meeldis, nii palju kui vaadata-kuulata jõudsite.
    Eestis on ikka ka toiduained alla käinud ja puhast maitset üha keerulisem leida, kuid nt Soomes olen rohkem hädas. Viisin kunagi Lidlist ostetud viinerid ema koerale, sest ise neid ei suutnud süüa (polnud ise ostetud) ja ema küsis, kas need on kummist :).
    mina käin väga harva väljas söömas, sest on ikka väga vähe kohti, kus ma oma raha eest saan paremat kui ise teen. olen nõus maksma hea toidu eest tõelise atmosfääriga kohas, kuid neid on väga vähe. viimane näide oli Haapsalus Viigi kohvikus - toit oli katastroof, teenindus kui selline puudus ja raha taheti hästi. mul oli tõesti ajast ja rahast kahju. masu meil küll kuskil pole. Tartus veel leidub häid söögikohti.

    ReplyDelete
  9. Meie oleme lastega palju reisinud (Ameerika, Austraalia, Prantsusmaa, Korsika ja miljon Eesti reisi). Nats rohkem jantimist on muidugi kui ilma nendeta oleks, aga tore on ikkagi alati olnud.

    Haapsalu - veedan seal iga suvi paar kolm neli nadalat ja kain regligioosselt ja igapaevaselt kohvikus Rondo kus koogid on head, interjoor hubane ja turiste palju pole, sest koht pole pealt vaadates vist kullalt posh.

    Sfaaris jaime me soogiga vaga rahult. Tosiselt maitsev ja mitte vaid tavaline soola/tilliga maitsestatud eesti vark.

    ReplyDelete
  10. Mina hakkasin oma lapsega reisima kui ta oli kuu aega vana. Mõnus oli. Eriti see aeg, kui ta ei käinud. Siis miski aastake oli tüütu. Kolmeselt jälle OK. Nüüd kuueaastasena lausa mõnus. Samas osad reisid me tegime nimme kahekesi, jälle hää.
    Minul oli selle kümne aasta jooksul mis ära oli pidev igatsus kuklas Eesti järgi, nüüd sel aastal andsin endale aru ja tulin tagasi. Rahul olen.
    Jah, teenindajaid on igasuguseid, aga kui ise olla sõbralik, siis reeglina ollakse ka sinu vastu sõbralikud. Molkussaapaid on igal pool.
    M

    ReplyDelete
  11. Kuivati osas - pole traditsiooniline ja teiseks: kuhu sa selle paned väikeses paneelmaja vannitoas?! Magamistuppa? Elutuppa? Eestlaste eluruumid ei ole nii ruumikad.
    Ja ma küll kuivatit ei taha. Saab jah kiirelt kuivaks, aga USAs elades sain ka kiirelt aru, kuidas see riietele mõjub. Tõmbavad kokku ebameeldivalt ning kuluvad kiiremini. Kuigi režiimi valisin alati delicate vms.
    Ja õige kreemiga Napoleoni saab küll :) kui õigest kohast osta. Näiteks Rõngu pagar teeb õige kreemiga. Kindlasti on veel väikseid kohti.
    Restorane ei oskagi ise nii väga võrrelda, ei käi Eestis väga palju restos. Kokkan ise kodus ja enda jaoks piisavalt hästi, et elamust kah on, ei pea peale maksma. Võiks olla selline hea steak restaurant küll siin... Selline, kus julged mediumi ka tellida :D
    Ja teeninduse koha pealt: eeeiiimeeeen! :D
    Pärast USAs olemist tagasi tulles olin riidepoes kimbatuses, et kas ma pean tõesti kõik riided ise tagasi viima ja üle teatud arvu esemete ei võigi proovida võtta ja keegi ei too proovikabiini teist suurust kätte :D

    ReplyDelete
  12. USA-s vist pesu kuivatamine õues nööril ebaseaduslik? Kuskilt jäi selline asi kõrva. Eriti nõme, kui mõelda, et soojas kuivas päikselises õhus oleks pesu 15 minutiga kuiv.

    ReplyDelete
  13. Kuivatusmasinat pole, sest me säästame elektrit. Näiteks enamus mu tuttavaid ei pese iial nõusid ega pesu päevasel ajal, vaid taimeriga on need masinad tööle pandud ajavahemikku 23:00-7:00, sest siis on elekter odavam. Riided on eestis võrreldes USAga kordades kallimad, seega neid ka hoitakse rohkem ja kuivatusmasin rikub riideid, see on fakt! USAs on tavaline, et riideid kantakse kord või paar isegi, sellist asja Eestis pole. Pealegi - oled sa nuusutanud värskes õhus tuule käes kuivatatud riiete lõhna?
    Teenindus on ülivilets, seda teavad ka kohalikud, halva teeninduse pealinnaks pakun Pärnut.
    Eesti pangandus(teenused) jms on superluks! USAga ei anna võrreldagi, elavad seal mingis eelmises sajandis oma tsekkidega... Meil on kõike võimalik arvutis teha, püsikorraldused ja e-pangandus, ajakiri "The Economist" ammu juba tituleerinud Eesti maailmas esikümnesse panganduse arenguga.
    Söögid on paljudes kohtades viletsad, kui on head, siis on üle mõistuse kallis koht.
    Kersti Tallinnast

    ReplyDelete
  14. Eks nii palju kui inimesi ole arvamusi. Kuivati saab pesumasina peale voi alla panna nii et uksteise otsas. Minul riided kokku kull ei tomba. Samuti ei tea ma midagi sellest et riideid kantakse kord voi kaks?!
    @Pagulane - ei ole ebaseaduslik, see oleks ju ajuvaba. Paljudel ripub valjas. Ma lihtsalt ei kujutaks ette seda valja minemist, eriti beebiga, pesin pesu kord paevas sest kohe oli riideid vaja jalle. Ja uskuge mind et ameeriklased on vaga saastlikud siin, meie ka peseme nousid/pesu hommikul vara voi ohtul hilja.
    @Kersti - interneti panga pealt jaan nousse, ent peame meeles et vaikesel maal on seda oluliselt lihtsalt korraldada kui USAs. Ja minu kaest kusiti sularaha kogu aeg nii et ma ei tea kui edenenud see on.
    USAs on suurem valik riietel end kaubamajades on kallimad kui Eestis. Raudselt. Ent siin on igast ale poode ja outlet'ide keskusi kus saab osta eelmise hooaja/aasta riideid allahindlusega. Samuti teevad mitmed poed (Banana Rep, Gap, J Crew) lausa eraldi riideid (halvema kvaliteediga) nende outlet poodide jaoks.

    ReplyDelete
  15. kuivatiga on nii, et kui harjunud, siis vist enam ei oskakski :)
    mul mees eestis elades kirus, et riided jaavad kankra ja karedaks, mina ei saanud aru, milles probleem. ma ei pane koiki asju kuivatisse, kuivatan neid pooningul, kus suvel kuumaga kuivavad riided paari tunniga ara.
    talvel mulle meeldib, sest toad meil suht jahedad, suur maja ja vana gaasikyte, riided on monusad soojad kuivatist tulles. nyyd enam ei oskaks vist elada nii, et kuskil esikus voi magamistoas on pesukuivatusrest :)
    samuti toitudega. harjub ara. inimene harjub koigega. esimene 2a siin nutsin eestit ja koike seal olevat taga. nyyd 4a hiljem on ikka igatsus, kuid kardan sinna minna. kardan pettuda. ema kaib mul vahemalt korra aastas ja saab iga kord kultuurisoki ( ta on 8a iirimaal elanud ) osad asjad ei muutu iial nagu ta vaidab. mu emale oleks ykskord venelane kallale tulnud sularahaautomaadi juures balti jaamas, kuna ta trygis vahele naglalt ja ema julges midagi oelda. aga eks siin on ka igasuguseid inimesi.
    yldine kaitumine ja suhtumine on aga inimestel teine. varem motlesin, et eestis oleks raske uuesti harjuda, kuna elu karmim jne, nyyd motlen, et raske oleks harjuda yldise kaitumiskultuuriga.
    pangandusega noustun sada protsenti, ma siia tulles ei saanud aru, mitmendas sajandis elatakse.
    soogikohtade yle ma ei oska arvamust avaldada nii vaga, kuid voin oelda, et vaga head teenindust siin ka alati ei saa, eriti kettrestoranides. ent eestis tean kohti, kus saab alati hea teeninduse osaliseks, nt Troika ja BabyBack. vahemalt kunagi oli see nii ( muidugi pean ju kiitma, sest mu mees tootas seal :) )
    jargmine suvi plaanis minek, eks nais, mis muljed siis on.
    pohiline on ikkagi pere ja sopradega kohtumine ja eestimaa naitamine tytrele, kes midagi ju ei maleta.

    ReplyDelete
  16. Minu meelest oli vahva lugeda sinu kokkuvòtlikku ylevaadet Eesti elamustest. Aga seda tahaks kyll kysida, et kuidas làks Neeme kontsert (kuhu sa selle imekauni kleidiga làksid)?

    ReplyDelete
  17. @Nele - ma olen siin ule 10 a elanud ja ikka tunnen puudust. Kohe vaga ja ilmselt jaangi. Rohkem oli ikka positiivset, kohe kindlasti. Lihtsalt mu ulivasimus ei aidanud kaasa, ent sinu tutar O'st vanem, nii et peaks lihtsam olema. Hmm, ma annaks ei tea mis praegu Vaikse Tomi jaatise eest.
    @Katu - laksin jah esindustibi tegema Neeme kontserdile (mis oli vaga tore). Enamik inimesi puksi ja pluusiga, paar naist oli kes minust "hullemad", uhel suur roosa pitskleit seljas. :) Aga parast kontserdit ronisin kohe magama, silm ei seisnud lahti. G uritas mind veenda dringile minekuks aga ei suut. :)

    ReplyDelete