August 20, 2011

Beebide teemal - jalle

Uurides eesti emmede blogisid kus beebide teemal sona voetakse - hasti palju raagitakse gaasivaludest jms. Hm.
Siin kandis on seda kah kindlasti aga rohkem leiab sellist sona nagu colic or colicky babies. Viimane siis tahendab seda kui beebi nutab rohkem kui 3 h, 3 paeva nadalas ja 3 nadalat jarjest. Keda ei saa maha rahustada. Nagu minu armsat Melaniet. Eile ohtul panin ta keskoo paiku diivanile maha, istusin ise korvale ja nutsime siis koos. Taiesti ebanormaalne ja endast valja viiv kui laps nutab ja nutab ja koik jargi proovitud asjad ei toimi. Mitte miski ei rahusta last. Ughhhh..

Olivia oli alati no kerge beebi, probleeme suurt ei olnud, aga ta oli ka vaga suur beebi ja see teeb kindlasti elu kergemaks. Siin mitmed arstid on oelnud et beebidel jaab see 4 semester vajaka ja sestap igast probleemid tulevad. Dr. Weissbluth kelle raamatu jargi sai Olivia treenitud magama (ja toesti magab hasti ja pikalt) utleb et koik beebid nutavad ja et see laheb eriti hulluks 6 nadala paiku ja siis laheb kergemaks, loppedes 12 nadala paiku enamikel. Ainult et see 6 nadal kehtib sest kuupaevast mil oleks pidanud sunnitama, Melanie sundis ligi 3 nadalat varem nii et meil siis tuleb 6+3 nadalat. Kakun juukseid peast. Teisip saab alles 8 nadalat. Terve selle nadala va uks oo on ta uleval olnud 6-7st kuni 1-2ni. Enamjaolt kas viriseb voi nutab. Arvestades seda et taga nagunii hunnik magamata oid pluss 2 aastane kes vajab ekstra tahelepanu ja ema hoolt...

Ohh, M hakkas karjuma koogis kiiges. Kell 7 ka. Witching hour starts.....

10 comments:

  1. Akki on acid reflux. Selle puhul aitab rohi. Voi siis lihtsalt yks high need baby. Mul yks selline 4-aastane Pipi tormab praegust siin toas ringi. Ta kah ei maganud yldse. Alguses rookis, aga siis me vahetasime formulat. Peale seda jai rookimine ara, aga magas vaga kehvasti. Alles alates teisest eluaastast kais mingi kr6ks ja tydruk hakkas terve oo magama. High need baby'des on vaga head materjali Dr. Sears'il
    http://www.askdrsears.com/topics/fussy-baby/high-need-baby

    Joudu ja jaksu sulle, Haiku.

    ReplyDelete
  2. Tervitades, katrin

    ReplyDelete
  3. Kui on lapsel on koolikud, siis aitab ka talle müra mängimisest - uskumatu, aga töötab. Räägitakse, et beebi ei ole harjunud liiga vaikses keskkonnas olema, kuna üsas on kogu aeg kerge müra - ja see vaikus ajab neid nutma. Proovi panna tööle tolmuimeja või muu monotoonne heli (kui on nt vihmasabinat, merekohinat kuskil plaadil), ja küllaltki kõvasti - vaata, äkki töötab...

    Kui last magama paned, siis ka nt paned müra samal ajal mängima... Mingi hetk hakkad vaiksemaks keerama, kuni magab jne...

    ReplyDelete
  4. http://www.perekool.ee/index.php?id=7187 Reet Raukas on siin koolikutest kirjutanud.
    Päris koolikuid pole minu ühelgi lapsel olnud ja nii ma päris nõu anda ei oska, aga rohkem või vähem gaasilisi hetki on ikka kõigil olnud. Ega ma M.-i gaasivalusid ära ei võta, aga lohutan pigem Sind ennast mõnede oma tähelepanekutega, kui lubad.

    Esiteks, minuarust pole olemas ühtegi hullemat gaaside põhjustajat, kui Su enda tühi kõht! Minu meelest võib ära süüa kasvõi kolm õuna, aga ka tühja kõhu tunde lubamisel on beebi kohe õhupall. Tee vabamal hetkel endale suupisteid külmkappi ja söö iga natukese aja tagant pisut nii, et päeva jooksul endal kordagi näljatunnet ei tekiks. Minumeelest on pigem trendiks see, et kui lapsel on gaasid, võetakse endal menüüst suur osa toidust maha ja pigem ollakse näljas, aga asi ei parane, liiatigi pole minumeelest olemas närvilisemat olendit, kui näljane naine :P Nii siis, mitmekesine korralik toit, on kindlasti abiks, vähemalt Sulle endalegi!

    Teiseks, see on ilmselt kõige vastuolulisem tähelepanek, aga minu laste puhul on aidanud. Kui nad tahavad rinnal mõnuleda, siis võib seda lubada. Minumeelest nad sel ajal alati kakavad ja gaasitavad ja ma usun, et imemine ikkagi stimuleerib vastavat süsteemi nii, et see lapsele asja kergemaks teeb(siinkohal muidugi räägin ma rangelt mitte ühtegi päris koolikuid põdenud laste põhjal). Rinnal "mõnulemise" vahel võib gaasivõimelda ehk surud beebi põlved üpris jõuliselt vastu kõhtu ja vajutad nii mõne hetke, siis tõmbad jalad täiesti sirgu ja hoiad mõne hetke jälle niipidi, et beebi end justkui veidi ülakehast üles punnima hakkaks, nii pingutab ta kõhulihaseid teistpidi vastu, siis jälle põlved vastu kõhtu tagasi jne.

    Ja kolmandaks ikkagi - liikumine, liikumine, liikumine. Liikumine on elu ja see kehtib ka beebide kohta. Kõik tegemised, mida saad teha ühe käega, tee laps kaenlas, köögis, suurema lapse asju koristades jne. Kui liigud Sina, liigub ka laps Su süles, tule näiteks laps seljaga püstiselt Sinu kõhu vastas süles trepist alla ja tunned, kuidas tema lihased tööd kaasa teevad. Närvilisel hetkel, pane hea muusika käima ja tantsi koos lastega, beebi sinu süles, keerutage, kummardage, lase Olivial(imeilus nimi!) beebil käest kinni hoida ja ringis sammuda ja üürake kõvasti lauludele kaasa ka. See on meie pinged alati maha tõmmanud ja lapsi ka kindlasti lähendanud!

    Jõudu ja ilusat kasvamist soovides!

    ReplyDelete
  5. @K - Acid reflux ei ole ja ka naljaga pole tegemist kuigi arst seda algul pakkus. Formulat ei anna, mul molemad tudrukud rinnapiimaga toidetud, mis peaks tegelt aitama vahendada koolikut.
    @M - seesamune white noise on vaga hea soovitus, siin raamatutes soovitatakse ka ja poest saab lausa osta igasugu karvaseid loomakesi mil sisse pandud white noise machine kus saad valida siis erinevaid murasid.
    @Maris - ma ei ole jah dieeti pidanud kull ja ikka tervislikult soonud. Ja lasen suua iga 2 h tagant kui ta nutab, tihedamini oeldi pole motet, pole sul piima ja tal kohus ruumi. Onneks (?) need nutuajad on siis kui Olivia juba voodis, algab nyyd kuskilt 8st ja kestab 1-2 ni hommikul. Uurin selle perekooli linki aga paistab et miskit muud peale "valja kasvamise" ei saa teha.

    ReplyDelete
  6. Koolikud ehk gaasivalud

    ReplyDelete
  7. minul yks kaksikutest röökis õhtuti esimesed 4 kuud. polnud tal gaase ega midagi... 2 kuud hiljem sain tõenäolise põhjuse teada neuroloogilt, nimelt oli ta keha tohutult toonuses. kui teda sylle võtsin oli nagu tikuke, pead hoidis synnist saati jne... see polnud normaalne. kuna ma kahtlustasin, et midagi võib olla, siis arstile saingi aja 6 kuu paiku. ilma pikema jututa saadeti võimlema ja massasi... see aitas. ma muidugi võimlaesin enne ka, aga profi käe alla oli asi hoopis muu. ahsoo... nutu põhjus oli selles, et õhtuks väsis ta kehake suurest pines olemisest ära ja ilmselt tegi valu ja seepärast hakkaski nutma igal õhtul enam vähem minuti täpsusega samal ajal...

    see jutt muidugi ei lohuta sind, aga kirjutasin, et põhjuseid võib olla erinevaid.

    jõudu ja jaksu sulle! :D

    PS! Lisa vahel mõni pildike ka... kui raatsid :P

    ReplyDelete
  8. järsku ehk aitab, kui teda õhtuti kõhukotis kanda? minu teine beebi nuttis ka palju õhtuti (õnneks mitte koolikud küll) ja siis kandsin teda kõhukotis vastu enda kõhtu. mõnikord jäi lausa nii magama ja nii me siis diivanil poollebasimegi:)
    aga jõudu sulle!

    ReplyDelete
  9. Ma tahtsin ka kõhukotti soovitada (kandelina vist teiemail levinud pole?): esiteks endal jupp maad kergem, vajadusel käed vabad, et suuremale lapsele pai teha või midagi muud vajalikku toimetada ja teiseks keha-vastu-keha olemine peaks titelgi olemise kergemaks tegema. jõudu teile!

    ReplyDelete
  10. Lugesin just ühest blogist head raamatu soovitust. Selleks oli Jean Leidloffi “The Continuum Concept. In Search of Happiness Lost”. Blogi ise on siin: http://enaguegiptus.wordpress.com/ Äkki on abi!

    ReplyDelete