May 31, 2008

Estonia's Cuisine per Gary

Lehitsesin Perekoogi kokaraamatut mille vanemad toid Pille soovitusel. Ma vahest otsin vanu lihtsaid retsepte taga eesti veebidelt aga koik on nii rahvusvaheliseks ja popiks lainud. Onneks ses raamatus oli mitmeid vanu aga ka uusi retsepte. Gary vaatab uhe silmaga mis ma teen ja siis utleb luhidalt "Majonees." ??? Gary lahkelt seletab et teil, eestlastel, on fantast lihatooted. Jaatised ja jogurtid nii head. Parimad. Pagaritooted ja koogid viivad keele alla. Aga majoneesi soote te rohkem kui ukski teine rahvus, iga salat ujub majoneesis. Protesteerin haalekalt ja hakkan salati retsepte lehitsema et talle vastupidist toestada. Aga ei edene, kuna retsept retsepti jarel 2 dl majoneesi, 2.5 dl majoneesi, ja sama palju kui mitte rohkem hapukoort kah hulka. Whatever. Minule maitseb.

Iga osariik teeb vahe omamoodi kartulisalat, oigemini iga riik teeb omamoodi aga minule ja Garyle on kompromissiks osutunud jargnev salat kus ka natukene majoneesi sees. Proovige kui midagi nats teistmoodi tahaks.

Julia Childs* American Style Potato Salad

1 kilo kartuleid (kollaseid voi valgeid)
2 supilusika tait ouna aadikat
100 ml kartuli keeduvett
1 sibul, vaikesteks tukkideks loigutud
2-3 sellerivart peeneks hakitud
3-4 peekoniloiku. krobedaks praetud ja hakitud
2-3 hapukurki tukkideks loigatud
2 keedetud muna hakitud
vaike ports murulauku
soola ja pipart
2 dl majoneesi

Loigu kartulid pooleks ja keeda kartuleid soolases vees just nii kaua kui labi keenud aga mitte pudedad. (Uhe liitri vee peale 1.5 teelusika tait soola) Kartul peab oma vormi hoidma ja siuke tapselt paras olema. Kurna, aga hoia alles 100 ml keeduvett. Pane kartulit suurde kaussi, loika suuremateks tukkideks ja vala peale keeduvesi mille alles hoidsid ja aadikas. Sega ettevaatlikult ja lase seista 10 min.

Lisa ulejaanud ained ja sega siis maitsesta. Vot nuud Julia utleb et kulmkappi seisma
vahemalt tunniks ajaks ja siis serveeri aga minule taitsa meeldib kohe suua kui kartulit veel soojad.

*Julia Chiles oli kuulus Ameerika kokk kes uhe esimesena hakkas prantsuse kooki ameeriklastele tutvustama. Pikk, jameda haalega ja usna autoritaarne naisterahvas, viski-lembene (aga vaidaks et see teeks toenaoliselt kokkamise lobusamaks, eh?) aga jattis jalje maha ja siiamaani vaga armastatud kokk.

*See tolkimine oli taitsa vasitav, ma kirjutan nuudseks nagu 5 aastane. Hmmm.


2 comments:

viki said...

mina armastan ka majoneesi ;)
mul mees õpetasi mind tegema salateid oliiviõli ja õunaäädikaga :)

Anonymous said...

Infoгmative article, exаctly whаt ӏ neеded.


Also vіsit my webpаge Payday Loans Online
Also visit my weblog ; payday loans online