May 5, 2009

Sidruni-laimi kook


Vabandan puuduliku pildi eest aga kook laks nii kahku et pilt sai tehtud viimasest tukist.

Muretaignast pohi - pane eemaldatava pohjaga ummargusse koogivormi nii et taigent jagub servade katmiseks ka ja siis kulmkappi u. tunniks.
Kupseta 175 kraadi peal (350F) 35 min, siis vala taidis sisse ja kupseta 34-40 min madalamal kuumusel - 160 kraadi (325F).
Kui pohi on umbes 15 min kupsenud, hakka taidist tegema.
Taidis:
6 suurt muna
300 gr suhkrut (1 1/2 cups)
100 gr laimi mahla (1/2 cup) umbes 4-6 laimi
57 gr sidruni mahla (1/4 cup) umbes 2 sidrunit (enne mahla valja pigistamist, riivi sidruni enne ara)
1 spl riivitud sidrunikoort
200 gr vahukoort

Vahusta munad suhkruga, lisa laimi ja sidrunimahlad, sega korralikult. Viimasena vahusta sisse koor ja sidrunikoor. Vala ettevaatlikult muretaignast pohja sisse. Kupseta 34-40 min madalamal kuumusel - 160 kraadi (325F).

Lase taiesti jahtuda.

Peale laheb meringue, eks koigil oma retsept. Mina teen nn Swiss meringue.
6 munavalget
300 gr suhkrut (1 1/2 cups)

Kuumavee vannis (ehk siis klaas kauss mis mahub uhe su keedupoti peale.) Kaussi munavalge suhkru segu, potti vesi mis keeb ja kuumuta nonda kui suhkur ara sulanud voi segu jouab 55 kraadini (130F). Siis vahusta miksri voi koogikombainiga nii kaua kuni segu kahekordistunud ja jahtunud.

Enamuse valasin koogi peale, siis boileri alla moneks minutiks ja valmis.
Sellele kogusele mis alles jai segasin juurde vaga peeneks hakitud pekaani pahkleid (voib uks koik mida kasutada) ja tegin kupsiseid. Kupseta madalal kuumusel 120 kraadi (250F) umbes tund aega vahepeal plaate keerates ja vahetades ulemist-alumist. Ja kupsised laksid ka nii kahku et pilti uldse pole.

4 comments:

  1. Issand...ma lakuks lausa läpaka ekraani :P
    Näed h. tilga taldrik ;)

    ReplyDelete
  2. See viib lausa ju keele alla. Kas meringue on nagu s'efiir??

    ReplyDelete
  3. On jah, kuigi sefiir kipub olema rohkem gooey seest. Kupsised ja kook molemad laksid nii kahku.

    ReplyDelete