October 22, 2009

Heartstrings - Sudamepaelad

Kunagi kuulsin sellist utlust et Having a child is forever having your heart walk around outside your body

Mul on tuttav kelle vanim tutar suri autoavarii jarel, teise autojuht oli purjus ja 17 a Jennifer suri saadud vigastustesse kohapeal.
Ajalehtedes on nii Elizabeth Smart kui ka Jaycee Dugardist juttu olnud, molemad roovitud lapsena ja siis hiljem onneks elusana ules leitud (raakimata kull sellest mida nad labi elasid nende aastate jooksul)
Prantsusmaa kultuuriminister teatas et Roman Polanski vahistamine on absoluutselt kohutav ja ebaoiglane ning Ameerika kui selline on hirmutav. Sarkozy kahku lisas et loodab et Polanski saab varsti tagasi oma pere juurde. Peale eurooplaste mitmed USA filmitegijad (Woody Allen, Steven Spielberg, inglasest Sam Mendes) avaldasid toetust. Kas nad arvaksid samamoodi kui see oleks olnud nende 13 a tutar keda Polanski anaalselt vagistas?
Esmaspaeval laks 7 a Somer Floridas kaduma. Pruuni silmne tudruk laks oe ja sobrannadega koolist koju, laks oega tulli ja tuli nende ees koju ara. Aga koju ei joudnud. Ma nii lootsin et ehk laks tadi juurde vms aga tana hommikul leiti prugimaelt laip.

Kuidas sa kaitsed oma lapsi? Imikuna, lapsena, teismelisena ja taiskasvanuna? Sest toesti on nii et neis on sinu suda mis kaitseta valjas konnib. Ma motlen tihti selle peale, ma ei tea kas sellised juhtumised on alati olnud voi olen rohkem tahelepanelik nuud kui ise ema. Ma enda lapsepolvest ei maleta selliseid asju. Sai uksinda paar kilomeetrit metsa vahel koju tuldud tantsuringist, telkimas kaidud, pidudel Tallinnas jne.

Pidage mind paranoiliseks aga ma tahaksin oma lastele mingisugust asja kulge panna mis voimaldaks mul neid silma peal pidada nii et ma teaksin kus nad on. num8 kell maksab 150 eurot ja voimaldab vanematel asukoha teada saada nii internetist, mobiililt kui ka GPS susteemilt.



Loomulikult voib laps ja eriti teismeline kella ara vota voi keegi teine selle eemaldada. Ning voib oelda et vanemad lahevad liiale sellise tarkvaraga.

Mu tuttavatest emad on samamoodi mures. Paar napunaidet neilt:
- K utles tema enam lastele riideid ei luba mil nende nimed peale tikitud. nii saab iga vooras ligi tulla ja oelda Jane, tule siia.
- M on oma lastele (suht noored 3 ja 5 a) pahetagunud et ukskoik kes nende juurde tuleb ja neid kaasa kutsub, kui nad nende pere parooli ei tea, siis ei tohi minna. ukskoik kui tuttav see inimene on, nad peavad parooli kasutama.
- pluss siis veel et kui vooras inimene sind kaasa tombab voi kutsub karjuda kovasti ja puuda lahti rabeleda. laps taiskasvanu vastu ei saa muidugi aga tombab tahelepanu endale nii ja ehk keegi tuleb appi voi roovija otsustab et liiga riskantne.

Muidugi, praeguseks on nonda et kui olin raamatupoes ja vaike armas poiss tuli minuga raakima ja ma kummardusin et talle tere oelda, siis ema tuli kohe me juurde, tombas poisi enda korvale ja kuigi naeratas mulle tagasi oli naha et umbusaldas mind ja kahku juhtis lapse eemale. Motlesin et appikene ega ma siis nuud nii kahtlane valja ei nae aga samas, you never know. Parem karta kui kahetseda.....

14 comments:

  1. Sa minu teemat lugesid? Piir kuidas õpetada "õieti" oma lapsi suhtuma ühiskonda ja ümbrusesse on delikaatne... Mina olen leidnud sellise piiri, kui on võõras siis laps ei räägi ega kõneta, kui just ma ei luba, kui kuhugi siseneme või läheme, siis ütlen lastele, et tere ka ja aitähh... aga võõrastega ei räägi, veel vähem VÕTAB MIDAGI!
    Kui ma meenutan oma lapsepõlve siis selliseid hirme polnud, nüüd juba beebina vaatad, et kuidas sa peaks kaitsma neid ja kuidas õpetada, et nendega midagi ei juhtuks või nad ise midagi endaga ei teeks

    ReplyDelete
  2. Jah, tõsised teemad. Enda häbiks pean tunnistama, et ma pole suuremate lastega sel teemal veel rääinud. Pole kuidagi vajadust olnud, aga luban, et võtan teema yles. Meil nad siiani koguaeg silma all olnud, kui just keegi neid naabrihoovist või lasteaiast pihta ei pane. aga hirm tekib igapäevaga aina suurem, seda enam et järgmine sygis läheb mul ju vanem laps kooli ja ma ei saa koguaeg ta kõrval olla kuigi tahaks.

    ReplyDelete
  3. Ega ma ka ei ole konkreetselt rääkinud, situatsiooni sattudes on see palju lihtsam...olen märganud et minu 6 aastsel tekib liiga palju küsimusi ja siis segadus...

    ReplyDelete
  4. H ytles kull et lapsed olid sellest parooli teemast segaduses ja vanem laps hirmunud ka... Aga ma ei tea mis see alternatiiv oleks.
    V: lugesin kull ja jain selle delfi artikliga nousse taitsa.

    ReplyDelete
  5. Nägin just hiljuti saadet (saksa tv-s), kus rääkis üks naine, keda oli väiksena onu seksuaalselt ära kasutanud. Aastaid hiljem, kui ta juba täiskasvanu oli ja nii palju endas jöudu leidis, siis läks ta selle asja pärast politseisse. Seal laiutati käsi ja öeldi, et juhtum on aegunud.
    Nii ongi Saksamaal, et mörv ei aegu kunagi, seksuaalne ärakasutamine ja vägistamine aga küll.
    Ja just need viimased ohvrid jäävad oma traumale eluaeg mötlema ja seda pödema. Vahel lausa psüühiliste haigusteni välja.
    Nii et mu meelest väga öige, et see Polanski ikka kinni nabiti. Ka nii paljude aastate möödudes.

    ReplyDelete
  6. Appike meie mõtted sinuga vahest ilgelt ühtivad :P ma just olen mõelnud oma blogis sarnast teemat teha aga pole jõudnud. Kogu see maailma õudus, need pedofiilid, vägistajad, lihtsalt pervod need hirmtavad just mind kui ema, et mis siis kui laps.... Meenutades kasvõi oma lapsepõlve siis olen kohanud liputajat ja põgenenud lapsröövija käte vahelt, seega hirm on õigustatud. Minu plaan on viia poiss raudselt jugo trenni kohe kui saab 3 või 4 a. Seal nad õpivad ennast kaitsma ka vajadusel täiskasvanu eest, samas õpivad mitte kaklema nigu mingid rullnokkad. Samuti tuleb mingi hetk võtta sarnane parooli asi käsile. Ma veel ei taha õpetada, et onud ja tädid võivad kurjad olla sest 2a seda ei mõista, hetkel pean lihtsalt kullipilgul teda jälgima aga nii kui laps juba midagi taipab siis parem karta kui kahetseda (muidugi päris ära hirmutada nii väikest veel ka ei tasu).

    ReplyDelete
  7. Laste hoidmine halbade asjade eest on ka mitmetasandiline asi. Üks on muidugi see, et keegi neile meelega haiget ei teeks, kaasa veaks jne. Teine asi on aga ema soov, et mitte kunagi mitte midagi halba ei juhtuks. Et ta ei teakski üldse, mis valu on. Mis on emasüdame koha pealt mõistetav, aga ma arvan, et vati sees lapsi kasvatada ei tohi samuti.
    Mulle see parooli asi jääb natuke arusaamatuks, et kuidas need 3- ja 5-aastane satuvad üldse olukorda, kus parooli peab kasutama? Kodust väljas ollakse ju vanematega koos, ma mõtlen. Võib segadusse ajada ja hirmutada küll. Võibolla on lihtsam mitte võõrastega lubada rääkida ega tegemist teha.

    ReplyDelete
  8. Aa, mulle meenus ka olukord, vist Hollandis, kus poiss hakkas jonnima ja karjus nagu ratta peal kui isa ta üles tõstis ja autosse tõstis. Selleks ajaks kui pere koju jõudis, oli politsei ka kohal ja nõudis aru.

    Ei ole ka just meeldiv perspektiiv.

    ReplyDelete
  9. Naiteks kui olete lastega poes voi mingil laadal vms ja keegi tuleb ja utleb et Luiza tule laheme ema juurde voi tahad lahme ostame jaatist jne ja sind ennast pole silmapiiril siis laps lahebki. Aga kui see inimene parooli ei kasuta siis laps ei lahe.

    ReplyDelete
  10. Moistan taiesti sinu muret, eriti kuna elan ka samal mandril mis sina. Siin on ikka asjad natuke karmimad ja hullemad kui naiteks Eestis. Kuna mul vaike armas blond tytar, kes siin eriti silma paistab, ei vota ma riske. Avastasin ysna hiljuti, et meie lahinaabruses elab yle 200 child molesteri ja sexual abuseri!!! Ma pidin rabanduse saama ja tahtsin tormata kohe asju pakkima.
    Kuskil statistikas kirjutas, et teel kooli ja koolist koju juhtub lasteroove koige rohkem, ning just tydrukutega. Onneks minu laps kaib erakoolis ja viime ja toome kooli ukse ette vaid mina voi mees. Samuti oleme paris hasti varustatud, meil on alarm, koer ja relv :))) Ausalt oeldes on kogu see Ameerika elu hirmutav, ei maleta, et ma Eestis oleksin kunagi niimoodi vahest hirmu tundnud, eriti ohtuti yksi kodus olles, kui meest ei ole, onneks on meil nyyd koer. Jah, muretu ja turvalinelapspolev nagu oli naiteks mul, on tanapaeval vaid kauge unistus...

    ReplyDelete
  11. Ehk on asi tõesti selles, et on ameerika hirmus ja on eesti hirmud. ja ameerika omad on lihtsalt suuremad.

    Sinu poolt kirjeldatud olukorda ma hästi ette ei kujuta. Et miks peaks selline asi juhtuma ja miks peaks minu laps minema mõne selliselt rääkiva võõraga kaasa. Aga mul ei ole ka väikeseid lapsi enam.

    Relv kodus minusse küll turvalisust ei sisenda, aga eestis oleks see tõesti väga imelik ka...

    ReplyDelete
  12. Kardan ka pedofiile ja olen lastele õpetanud, et võõraga ei tohi mitte kunagi kaasa minna, vaid hakata kohe appi hüüdma. See pidavat neid avalikus kohas lapsest eemale ehmatama. Olen soovitanud eksimise korral minna abi paluma mõnelt poemüüjalt või siis lastega koos olevalt naiselt. Kahjuks näitab brittide hiljutine kogemus, et ka lasteaiakasvatajad ei ole enam usaldusväärsed.
    Pedofiile poputatakse Euroopas nagu s...a pilpa peal, üha rohkem on kuulda neile mõistetud tingimisi karistustest ja community service kohaldamisest. Nende "liikmeskond"on rohkearvuline ja sinna kuulub igasuguste ametite esindajaid, millega võiks seletada sellist leebet suhtumist kohtumõistmis - ja karistusoragnite poolt.

    ReplyDelete
  13. Nele: motlen et lihtsalt USA nii mootmatult suurem, sestap tundubki et siin hullem. Tegelt kui vordleks apples to apples tuleks suhtsama. Vermont ja New Hampshire koos on Eestiga vorreldavad ja seal ju kah suurt midagi ei toimu. Selliseid linnasid nagu siin, Eestis lihtsalt pole. Ja oli ju alles kohtus see eesti mees kes oma kolme tutart oli vagistanud aastaid ja sai karistuseks 3.5 a kui mu malu ei peta.
    Aga relva tahaks kull...
    Luize: mul on ausalt sudamest hea meel sinu ule et sul selliseid hirmusid pole. Aga samas, need Florida vanemad kelle tutar kadus ja prugimaelt surnuna leiti, utlesid ka et elu sees ei oleks moelnud, isegi poldud lapsega raagitud voorastega kaasa minemisest. Ja igast inimesi on, osad hullud, morvajad, tapjad siis veel see arenevatest maadest (Ida-Euroopast ja Aafrikast eriti) lasteprostitutsioon (ja neile laheb nii poiss kui tudruk) kui ka neid kes roovivad lapsi (eriti beebisid) et neid rikastele peredele adopteeringuks muua.
    Pagulane: see UK case oli toesti hirmutav. Mul siin osadel sobrannadel lapsed (vaikesed kull 2-3 a) kaivad sellises ringis kus 8 last ja 2 opetajat ja ring kohtub kellegi kodus alati. Mul taitsa meeldib see idee.

    ReplyDelete
  14. Ma ei tea, mulle tundub kyll, et siin Usas on neid igasuguseid imelikke ja poolarulisi palju rohkem :) Mu mehe ode ka alati hakkab vaidlema minuga, kui vaidan, et Usas mingi asi hullem vms, ta leiab ka, et ei saa vorrelda, et Eesti nii palju vaiksem jne.
    Relv on mehel too parast ja tool kaies tal see kaasas, kodus olles relv lukuga seifis, mina ausalt oeldes pole seda puutunud, olen pohimotteline vastane ja vottis aega harjumaks mottega, kui levinud on siin Usas relvad ja et paljudel tavainimestel on relv kodus ja see on taiesti normaalne.
    Kohati tunne, et ela veel nagu Wild Westis, prrr :))

    ReplyDelete