August 3, 2011

Empaatia voi selle puudumine

Seletasin Oliviale et emme on nii vasinud, haigutasin ja lasin silmad kinni. Olivia torkas sormed mulle silma et laugusid lahti teha ja karatas UP! Onneks silmad alles ja viga ei saanud. Aga ules tousin. :)

6 comments:

  1. kui olen oieti aru saanud, siis sa ju O synnist kodune. miks ta suga siis emakeeles ei raagi?

    ReplyDelete
  2. Hmmm, alguses raakisime eesti keeles voi vahemalt proovisime. Aga peale aitah sona midagi ei tulnud ja inglise keeles ka mitte. Ja kui teistel temavanustel oli juba 20 sona ara opitud siis O'l vaevalt paar ja otsustasime siis et opetame ingl selgeks ja siis proovime jalle eesti k. Ja ses mottes on nork et ma ise eesti k ei suhtle kelelegagi va email ja skype. Nii et kui oosel mu ules aratad siis raagin ingl k automaatselt...

    ReplyDelete
  3. aga ma ei tea yhtegi eesti emmet siin usas, kes lastega kodune ja lapsed raagiks eesti keelt :)
    ja mehed neil ka veel eestlased.
    kui veel emme-issiga kuidagi raagitakse kodus labi hada eesti keeles, siis teiste eesti lastega laheb automaatselt jutt inglise keeles edasi. midagi ei ole teha, see inglise keel tuleb lihtsalt peale nii tugevalt igalt poolt.
    ning et lapses mitte segadust tekitada, soovitatakse valida yks keel ja lasta lapsel selles keeles raakima oppida. tean mitut last, kes polegi raakima hakanud oigel ajal, kuna nii segaduses kahest keelest ja vanemad siis valinud yhe keele, ja muidugi valitakse inglise keel.

    ReplyDelete
  4. Mmm, kui molemad eestlased siis kurb kull. Kodus ju raagivad eesti keelt ometigi?
    Gary eesti keel on na puudulik jah. :) Aga Oliviale on kindel plaan eesti k opetada kull.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. no see Nele jutt nyyd kyll toele ei vasta! - ikka yks vanem, yks keel, on see teooria, st kumbki vanem raagib lapsega oma emakeeles, nii laps opib keele ara nn native speaker'ilt.
    aega voib see votta veidi kauem kyll monedel lastel, kuid see-eest tulevad siis molemad keeled korraga.

    ja kakskeelsuse eelistest on viimasel ajal palju artikleid olnud, nt WSJ's ja mujal - need lapsed on targemad ja kiiremad oppima, kes kakskeelsed.

    andke ikka oma lastele see suur eelis saada kakskeelseteks!
    hiljem on keelt 'jarele' opetada palju raskem.

    ReplyDelete