September 16, 2008

Recession

Kui me poe aasta aega tagasi lahti tegime, utles G tookaaslase naine et brilliantne idee aga halvim ajastus. Aamen. Kui recession algas kevadel (voi kes tapselt kunagi teab millal majanduse allakaik algab voi tapselt loppeb) siis andis tunda kull. Ootasime sugist kuna eelmine september ja oktoober olid parimad kuud siiani. Siiani on aga vaikus. Need naised kes tulid lounavaheajal kas teksapukse voi pluusi ostma, enam ei tule ja hoiavad raha kokku. Ootasin kasi vaanates et millal majandus paranema hakkab kui eile tulid teated et Lehman Brothers pankrotis ja Merril Lynch ostetakse Banc of America poolt ara.



Kui vanasti ise uhes neis pankades tootasin, siis motlesin et neid panku kull miski ei raputa. Lehman on 158 aastat Ameerikas olnud. Bear Sterns oli samamoodi uks pusisambaid. Osad pangad on sellised kuhu sina ja mina laheme et omi asju ajada kas siis me aride, autode, majade vms jaoks. Osad pangad tegelevad aktsiate muumise/ostmisega ja muude vaga kompleksete tehingutega (mul eesti keelset sonavara sel alal ei ole ja oskaks ainult ingl k seletada) ning ei olnud riigi poolt eriti reguleeritud. Kaotusi neil oli ent oli ka suuri-suuri voite. Millist meeletud raha teeniti seal. Olelemisvoitlus: kui tark olid ja raha teenisid, siis jaid, kui vea tegid voi siuke keskmine olid, lasti lahti. Ning osad pangad teevad molemat nagu Citigroup voi UBS.

Kuis ometigi kaks sellist suurt hiiglast (ja kolmas, AIG - kindlustusfirma samamoodi kokku kukkumas) nii korgelt langesid. Kinnisvara kriis kull algatas koik ent see oli ainult panga uks osa. Masendav, eriti kuna enamus mu kliente tootab Wall Street-il voi nende kaasad tootavad. Nii et sugis siis edukas ei tule ilmselt.

Uks analuutik teatab et selle majanduse paranemisega on nagu nohuga. Enne kui parem hakkad, pead ikka ilgelt haige olema. Mhmh. I'd say we're there!

Loed aeg ajalt neist inimestest kes tulid mitte millestki ja tabasid ara kus oli tuhjus turul ning seda taites said miljonariks. Viimane oleks vahva aga pangalaen on nuud kull vaja tagasi maksta mingi valemiga.... Mida teha-mida teha-mida teha. Ideid?

6 comments:

  1. kurb lugeda, vaevalt et sind lohutab teadmine, et ka tõenäoliselt teised sinusugused on samas seisus. ilmselt eluõppetund - katsu praegu keskenduda ainult positiivsele (kerge öelda, raske teha), sest sinu negatiivne energia peletab eemale muidu viimasedki kliendid. ära jumala eest kujuta ette pankrotti - siis see juhtubki, vaid näe vaimusilmas rahvast täis kauplust. tõsiselt. sa võid pidada mind jaburaks, aga sul praegu tühjas kaupluses on see paras ajatäide ja kaotada pole midagi. ei oska sind millegi muuga aidata, kuigi tahaks. igatahes pea püsti, palju häid ja positiivseid mõtteid ning usu, et kõik sujub!

    ReplyDelete
  2. Karmen, sa kolad tapselt nagu minu ema. Mmmmm ja anonuumne ka veel.

    ReplyDelete
  3. su emal on lihtsalt õigus, ma tean, seda on raske tunnistada :))
    sa lihtsalt ei või hetkel lubada omale luksust mõelda negatiivseid mõtteid, sest need kasvavad nagu lumepall ja tõmbavad kõike halba ka ligi.

    ReplyDelete
  4. Mina olen ka law of attractioni pooldaja (elu on seda nimelt liiga palju kordi tõestanud:)) ning väga loodan, et end positiivsel lainel hoiad. Lihtne öelda, raske teha...

    ReplyDelete
  5. Kui sa mingid reklaamid siia üles paneks, mille pealeklikkimise eest sulle raha makstaks, ma näiteks klikiks küll. Inglisekeelse blogina oleks see muidugi lihtsam. Aga eestlasi on ka mingi, natuke.

    ReplyDelete