August 25, 2009

Hea et niigi laits...



Galit Schiller, kahe lapse ema ja onnelikult abielus, sunnitas poja. Kahe paeva parast kodus perega ja vanavanematega klaasi sampust juues tundis valusid kohus. Autosse minekul minestas ja keskool suri sisemisse verejooksu. 40 riigil on parem emade ellujaamise reit kui USAl. Sokeeriv. Sisemist verejooksu tihti ei tuvastata enne kui hilja ja mitmed lahevad oo pealt voi kukuvad akki kokku.

Parast nadalate pikkust arstide-haiglate vahet jooksmist ja operatsiooni nadal aega tagasi, on minu verejooks stabiliseerunud. Arst vaga vaiksel haalel vabandas et nii ei oleks pidanud minema. Utles et oleks pidanud haiglasse jaama mind uurima aga laks koju ara. Iseenesest midagi valesti ei teinud aga olin high risk patient, nad oleksid pidanud valvel olema, eriti ode. Ode kes minuga jai tegi vigu ning haigla ametnikud vabandasid ette ja taha ning teatasid et ode karistatakse kindlasti. 5 peamisest pohjusest miks noored emad surevad, oli minul kaks. G oli naost valge. Endal oli selline tunne et oksendaks. Ma pole jooja inime ega ka usklik aga praegu votaks kas midagi tugevat ette voi laheks kirikusse. Mul sellest oe karistamisest pole sooja ega kulma, ma tahaks et ta aru saaks mis ta valesti tegi ja jargmiste sunnitajate puhul nonda ei teeks. Sa oled ikka number tegelt ja sestap peakski keegi sinuga kaasas olema sunnitusel - ema, abikaasa, ode voi keegi muu - kes silma peal hoiaks. Gd kull ignoreeriti aga G ytles et jargmisel sunnitusel on ta taielik Nazi arstidega. Vaatan Oliviat magamas ja sees keerab kui motlen mis oleks voinud olla. Kui haprad me oleme.

Jarelmarkusena lisan et ei postita selleks et koigil must kahju oleks vaid rohkem hoiatava loona. Tea oma sumptomeid, riskifaktoreid, ara jaa arstide-odede peale pimesi lootma ja ara loo kaega et kullap on koik ok. Kusi ja uuri ja palu lahedastel valvel olla.

13 comments:

  1. Jah, tean mida tunned - mul on käel 13 aastane nagu põletusarm õe valest kaltsiumilahuse veenisüstist ja seda 2 nädalat pärast sünnitust tohutu verekaotusega haiglasse tagasiminekul. Pääsesin tol korral napilt vereülekandest, kuid märk käel tuletab seda elu lõpuni meelde. Ega midagi - pea püsti ning rõõmusta oma kauni lapse üle.

    ReplyDelete
  2. aga õdedele annavad korraldusi arstid.. nad ei tohiks midagi ilma arsti annustusteta süstida ega manustada..

    ReplyDelete
  3. hmm, eestis on selles suhtes ikka tõesti hea, kuid vingutakse meil ikkagi. ise ma ei plaani rohkem synnitada ja eelnevatega pole midagi hullu olnud, õnneks.
    loodame, et saad oma tervise kiiremas korras korda.
    JÕUDU JA TERVIST!

    ReplyDelete
  4. :( vastik mõelda, et midagi sellist üldse juhtub...öeldakse, et ei räägita surmast sünnitusmajadega seoses aga see on eestis ikka üliharv kui juhtubi mingi lollus meediku tagaärjel ...tegelt on see ju isegi õnn.
    Hea, et sinul on nüüd "korras" selline asi haiseb ehtsa ameerika filmi järgi, kus selline libe advokaat hakkab kahjuraha nõudma ;)

    ReplyDelete
  5. Karmen: vereulekanne on siuke eba asi, kellegi voora veri. ma ei saanud muidu jalgu alla, pidi tegema. poletusarm, appi
    An: USAs on ode sinuga kogu aeg koos, arst kaib sisse valja ja nad peavad valvel olema sumptomite suhtes. minu oma oli veel eriti kogenud jms.
    Jaana: sina veel 4 lapsega. ma vist minestaks ara kui ma kaksikud saaks. kust sa selle energia votsid?
    Viki: tead koik kaivad ja utlevad et sa peaks kohtusse kaebama. liitusin selle asemel uhe organisatsiooniga kes tegeleb info levitamisega sel teemal ja teeb muid asju, akki saan kasulik olla. sest naisest kes suri nii kahju. nagin just seda haigla pilti kus ta oma beebit hoidis ja siis oli abikaasast pilt haiglast valja tulemas, beebi rinnal.

    ReplyDelete
  6. Eiei ma ei räägi,e t sa peaks, naersin just, et nagu ameerika filmis kohe kõik kohtusse ;)
    Aga see idee on sul õige, mõtekam on see teavitus, kui röökimine!!!

    ReplyDelete
  7. Ma muidugi vabandan ette ja taha, aga tahtsin küsida, et MIS seal siis ikkagi valesti läks (no teavitustöö mõttes). Saan aru, et mingil määral platsentat jäi sisse ja siis mingi verejooks oli... Aga ma ei saanud päris täpselt aru, et milliste ohumärkide osas siis peaks valvas olema ikkagi või mis nad seal sul tegid või tegemata jätsid?

    ReplyDelete
  8. Mul oli platsenta hasti madalal emaka peal, nii et olin high risk patient kui sunnitama laksin. Verejooks sunnituse ajal sest platsentast, mis parast sunnitust et platsenta ei tulnud ise valja ja oli ebanormaalselt suur. Rohke verekaotusega saadi kasitsi valja. Pluss veel see et Pitocin-iga kutsuti sunnitus valja - koik need omaette on ohumargid et voib tekkida sisemine verejooks, mul neid naitajaid mitu. Pluss veel see et G kais oele utlemas et kas saaks arsti kutsuda, mul nahk valge ja kulm, ma ei reageeri. Kaks korda kais oele pinda aga igakord raputati pead et pole tal midagi viga. Siis ode tombas mu istuma ja siis minestasin ara ja siis 4 h laks et seda sisemist verejooksu kinni saada. Pluss vereulekanded, ma ei saanud muidu jalgu alla. Ning keegi oleks pidanud parast (jargm voi ulejargm paev) ultraheliga vaatama et kas sai koik valja voi vahemalt mu arsti juurde tagasi kutsuma paari nadala parast, mitte 2 kuu nagu mul. Mitmed naised lahevad koju ja kukuvad seal kokku verejooksu tottu ja haiglasse joudes voib liiga hilja olla, voib oosel hakkab jooksma ja hommikul enam ei arka....
    Aga seda et valvel olla ja mitte arste pimesi usaldada, see kaib nagu koige kohta.

    ReplyDelete
  9. Juristina ütlen, et peaksid ikka kahjunöude esitama, mida täpselt jäeti tegemata. Järgmisel korral ollakse valvsamad. Muidu unustatakse ära!

    ReplyDelete
  10. seepärast olengi õnnelik, et pääsesin võõrast verest.
    käsi oli ikka jõhker: kuni küünarnukini paistes, mul on 2-nädalane imik ja ma ei saa kätt vette panna - mees pesi mul isegi juukseid. praegu on jah 3.astme põletusearm, aga elu läheb edasi ning hea, et niigi läks ;)
    see ei tähenda, et sul järgmise lapsega (juhul, kui on muidugi soovi) midagi hullu üldse peaks olema.
    kahjunõude kohta ma ei oska soovitada, vahest on usa-s see lihtsam, aga eestis on arstidel nii tugev ringkaitse, et lõpuks ikka kaotad. mina olin nii nõrk, et ei jaksanud käia trepistki, mis kaebamisest sa veel räägid.

    ReplyDelete
  11. Vot USAs oleks sa saanud kindlasti kohtusse kaevata. Mida nad sul nonda sustisid? Debiilne taiesti. Ma ei kujuta ette et hoolitseks lapse eest nonda pluss ise veel paranesid. Uhhh. Ise ma kohtusse ei kaeva, pole rahagi ja haigla on vaga kiirelt reageerinud, seda tahangi et jargm emadega nonda ei juhtuks.

    ReplyDelete
  12. Nohjah, seda tean minagi, et meditsiinis peab ikka ise ka üpris valvas kogu aeg olema ja enda eest seisma, muidu võib kergesti juhtuda, et kellegi hajameelsus või empaatiavõimetus või muidu saamatus sulle vastu nina tulevad.

    Endal mul õnneks mingeid eluohtliku olukorra näiteid juhtunud ei ole, kõige karmim vast oli esimese lapse keisri järel kui paar-kolm päeva intensiivis veetsin ja seal mu kanüül ära ummistus - ning õde (kes ilmselt oli seisukohal, et uut kanüüli on väga kulukas ja ka asukoha mõttes keeruline panna, ning lihtsalt surus uue lahuse sealt kanüülist läbi. Oi see oli valus esiteks - ja teiseks kuna see kanüül nii kaua sees oli ja vististi mingit mitte kõige kvaliteetsemat kallerdist sealt läbi suruti, siis see käeselg (kust nõel sisse läks) muutus ka vastikult valusaks, siniseks ja paistetas üles (mingi põletik tuli sisse). Lõpuks ma ei kannatanud seda valutamist enam välja ja nõudsin, et see kanüül välja võetaks. Arutasid küll omavahel, et deem, kallis kanüül läheb raisku sedasi, aga minu põletikus käsi oli kah siiski argument ja nii nad ta siis ära võtsid ikka lõpuks. Käsi aga oli veel poolteist kuud valus ja kange ja siniste plekkidega. Fui-fui, mulle ei meeldi kanüülid mitte üks põrm sestsaadik.

    ReplyDelete
  13. tead, kaksikutega sain ma poputamist kogeda. nii haiglasse sisse minnes (eelisjärjekorras, kuigi polnud kiireloomuline), arst nunnutas ehk liiga palju, UH-sid tehti iga 3 ndl tagant jne... ja keiser ning taastumine läks super hästi :) lihtsalt olen lugenud Interneti avarustest, et meil kirutakse meditsiini, aga tegelikult võrreldes muu maailmaga on meil see elu siin tasemel. jah, muidugi on meil omad puudujäägid, aga kõik ei saagi olla ideaalne.

    Kuna mul alguse energia puudub (vastsyndinuga tegelemine), siis ilmaselt mul rohkem lapsi ei tule. ka ei taha ega viitsi enam rase olla :P

    aga mina sinu asemel annaks kah kohtusse ja kuulutaksin seda kõva häälega. ega muidu inimesed sellest teada ei saa...

    ReplyDelete