May 20, 2011

Vaiksed Asjad Abielus

Juhtusin lugema huvitavat artiklit abielust ja tooga kaasnevatest probleemides, kuis ununeb ajapikku romantika, teise vajaduste markamine ja laste-karjaari-vanemate-igapaeva murede korval ununeb ka see kuidas uksteisel polve norgaks ajada aeg-ajalt ning seks hoopis haabub. Steven Stosny ja Patricia Love kirjutasid raamatu (molemad psuhholoogid) Kuidas Parandada Oma Abielu Ilma Sellest Raakimata. Stosny vaidab et igal paaril on samad hirmud ja habid ja koige lihtsam kaitse selle vastu on fuusiline lahedus, mitte tingimata seks, aga lahedus. Maarab partneritele kuus 6-sekundi pikkust kallistust iga paev, kohustuslikus korras. Paarid kes seda proovisid raporteerisid et alguses ntuke imelik ja kohmakas aga kui aeg oige siis sellised pikemad kallistused toesti taastasin intiimsust suhtes ja tuletasid vanu aegu meelde.

Teine professor soovitas 10-minuti reeglit - pane korvale 10 min jutuajamiseks - koigest valja arvatud lapsed, too ja majapidamismured. Ullatavalt raske arvestades seda et teineteist nagunii paev otsa ei nae siis kui ohtul naed vaja igast praktilistest asjadest raakida. Ma ei oska isegi moelda millest muust hetkel raakida. Uksteise unistustest, soovidest, motetest. Jah.

Psuhhiaater John W Jacobs suudistab Hollywoodi kes meile fantaasiaid about happily ever after ete soodab nii et meil on vaar arusaam abielust ja sellest kui rasked suhted on tegelikus elus. Tema jargi on inimesed nagu elekrilised vastuvotjad kes saavad ja saadavad emotsioonilisi impullse. Et tegelt piisab vaga vahesest et kontrollida kaasa reaktsioone ja teievahelisi tulisi. Sina reageerid samamoodi ja tema samamoodi ning et muster peaks tuttav olema. Nii et kui kaasa jargm kord tigedana koju tuleb siis selle asemel et oma paeva stressi ja probleemi valja laduda, hinga sisse valja ja paku kaasale olu voi kulma jooki ja utle et tundub sul raske paev selja taga. Ning loomulikult peaks su kaasa sama moodi sind hoidma. Hmmm

6 comments:

  1. esimene "psühholoogia", mis ei ajagi oksele ja võib õige olla. ilmselt nagu AA, et kui tegema hakkad, siis on % kõrge, aga kui ei tee, siis...

    ReplyDelete
  2. Ah, enamasti need nõuanded ikka naistele kirjutatud, ega mehed ju selliseid asju ei loe. Et naine tehku ja toogu ja vestlegu...

    ReplyDelete
  3. Taitsa nous, ega mehed ei ostagi ju neid self-help raamatuid jms. Mul sobranna eile teatas et loeb kaasale ohtul ette Men are from Mars, Women are from Venus. Teine kuulab ja kannatab. :)))

    ReplyDelete
  4. Seda abielu teemat tuleb sul vaga tihti - kas paljud su umber lahutavad? :|

    ReplyDelete
  5. :) Rohkem eestlased kui ameeriklased. Voi juhtun midagi sel teemal lugema mis huvitav tundub. Istun haiglas nagunii et miskit tarka siit kirjutada pole peale selle et tooit on ikka halb..

    ReplyDelete
  6. vagagi paevakohane teema, arvestades koiki hiljutisi skandaale seoses kuulsuste abieludega. ma tellisin mingi aeg tagasi raamatu "Her Needs, His Needs", autorit hetkel ei maleta, vaata Googlest jargi, kui huvitab. VAGA hea raamat!!!
    Mehed jah reeglina eneseabiraamatuid ei loe, kuid piisab, kui yks pool seda teeb.
    Aitab vahemalt moista mehi rohkem.
    Ja ega teist inimest muuta ei saa niikuinii, saab muuta vaid oma kaitumist ja suhtumist. Ja loota, et see on nakkav :)
    Olen tahele pannud, et kui ise olla hea ja hooliv, on seda ka teine. Kui ignoreerida torisevat inimest voi votta asja naljaga, ei jaa teisel inimesel eriti voimalust vihastada.
    Paljud abielud on tais viha ja jouetust, kuid tegelt on see vaid haavatud ego, mis vajab paitamist.

    ReplyDelete