September 28, 2011

Vilets & Vigane

Teatasin kaasale et sunnipaevaks voib endale uuema mudeli otsida. Kaasaks. Sest mina vist kolban anult varuosadeks.

Magada ei saa ilma unerohuta. 10 gr et magama jaada, arkan ules 3h parast ja votan 5 gr et siis 2h magada. Ilma/vahesema doosiga ei jaa. Melanie magab rahulikult 6-8h. Mina ei jaa, narviline enam pole aga ei jaa. Peab vist mingi arsti otsima kuigi mu valikud rinnaga toitmise tottu limiteeritud.

Koht kinni juba ule aasta. Ilma lahtisteta uldiselt ei liigu. Esmaspaeval arst.

Neerudega oli raseduse ajal mingi jama, peab uuesti minema ultrahelisse et kaeda.

Psoriaasis leiti polvedelt. Dermatoloog pakkus valja et akki olen palju polvedel??? WTF?

Muu: Targad inimesed ytlevad et kui magamisega probleeme, siis tuleb end liigutada. Uritasin joosta, paev nr 6 vigastasin polve nii et lonkan. Ja siis motlesin et kui cardiot ei saa, siis teen mati trenni ja tombasin seljalihase ara mis on krdi ullatavalt krdi valus. Isegi siis kui valuvaigistitega.

Boonus: vaga julgust andvalt annab arst moista et kui unerohi ei toimi, akki ma peaks minema kellegagi "raakima." Et nii traumaatiline rasedus jms. Utlesin et mul on sobrad selleks taitsa olemas ja ei tunne end vaga depressed nagu. Aga ei, akki ikka ma laheks ja raagiks kellegagi....

Hale, eh?

17 comments:

  1. aga kas sa ise tunned, et tahaksid kellegagi (peale sòprade) rààkida? kas oleks kasulik? muidu saadan omalt poolt palju paisid ja jaksu, ehk làheb kohe-kohe paremaks!

    ReplyDelete
  2. :) Nii armas.
    Ei, tead toesti tunne et mingi siuke probleem oleks. ASi mis koige rohkem stressi tekitab ongi tervis ja eriti magamatus. Ma korraldaja/organiseerija inimene aga ennast ei anna seekord paika panna. Kurjam. Ja see ajab stressi et mul miskit viga et ei jaa magama.

    ReplyDelete
  3. No nende ametlike kuulajatega on ju see probleem, et nad küsivad palju raha ja kindlustust ei võta. Minulgi arvas ob/gyn pärast sünnitust, et ehk ma tahaks rääkida kellegagi. No aga mida ma räägin, kui pärast on stressi arvete pärast veelgi rohkemgi. Nokk kinni, saba lahti.

    ReplyDelete
  4. võta magneesiumi, rahustab ja lööb kõhu lahti. st võta rohkem kui karbil kirjas. raseduse ajal tavaliselt tekib magneesiumipuudus ning ma võtsin 1,5 või isegi 2 normaalset annust. aga seda puhast magneesiumi (kelasini või floradixi oma... ma ei tea mida teil müüakse). et kui kõhu lahti lõi, siis vähendasin kogust aga üldiselt mõjus see seedimisele ka positiivselt.

    ReplyDelete
  5. Ses mottes on "hea" et mu rasedus oli nii kallis et koik mis praegu on no tasuta. Mul ei oleks sellele professionaalile mitte midagi uut oelda, mida juba sobrannadele halanud ei oleks.
    Magneesium labi proovitud ja ei mojunud. Seedimisega kah koik mis vahegi moelda oskasin: fiber, puu/juurvili, kuum vesi sidruniga, kuivatatud ploomid jms. A esmaspaeval lahen arsti juurde sel teemal ja unetusega kolmap nii et olen vaga lootusrikas.

    ReplyDelete
  6. veel üks mõte, mis ma küll ei tea, kui otstarbekas ja tehtav teil ajaliselt, rahaliselt ja energiliselt oleks, aga äkki kosutaks üks mõnus reis eestisse, sünnimaise õhu ja ema-isa juurde, lapsepõlvetuppa jne. või äkki lisaks see hoopiski stressi..? hmm...just a thought...

    ReplyDelete
  7. äkki mingi massaažis käimine aitaks? kunagi mulle massaažitädi rääkis, et mõnedele mõjub kõhtulahtistavalt, ma ise ei tea. ja uniseks teeb see küll. paljud massaažitegijad on lobisejad ka - saab niisama rääkida. ja sellega kaasnev õlitamine on nahale hea.

    ReplyDelete
  8. Sul on ikka kogu keha energeetika totaalselt paigast ära. Päris karm olukord. Igaüks soovitab midagi, aga eks sa ise peaksid tundma, mis aitab. Kodumaa oleks vahest üks variant. ilmselt üks suur stressiallikas on ka perfektsionism (ma ka selle käes vaevelnud) ning ainus võimalus on õppida võtma elu lihtsamalt ja mitte end süüdistada kui ei saa kõigega hakkama, mida arvad, et peaksid kas siis vastavalt enda või ühiskonna ootustele. Tegelikult ei pea ja midagi ei juhtu kui kõike ei organiseeri ja ei täida nii nagu lootsid. Ma arvan, et võiks proovida kas joogat või massaaži. Praeguses keerulises kahe lapsega olukorras on ilmselt raske võtta aega endale, kuid kasvõi tunnine jalutuskäik lihtsalt mere ääres täiesti üksi on parem kui kõik tabletid kokku. Nendele arstidele ja tablettidele ma üldse ei loodaks, kõik on puhas enesepettus ning probleemide allasurumine. Palun seda kommi mitte võtta kui süüdistust :). Päris kurb lugeda, et noorel inimesel nii palju terviseprobleeme. Katsu rahuneda ja kõik saab korda.

    ReplyDelete
  9. Eestisse kahe vaikse lapsega USAst tulek oleks raske hetkel. Olivia ei maganud kodus olles hasti ja tulemusena olin ise hasti kurnatud. Massaazi ei kannata hasti minna, rinnad hellad. Aga olen kaasa pannud masseerima. :)

    @K: ise motlesin ka et huvitav kas see postnatal insomnia on rohkem neis Tyyp A inimestel.... Aga opin vaikselt kuis osadel asjadel lasta minna...

    ReplyDelete
  10. Kole lugu jah, kui noor inimene nii hädine. Võibolla leiad nõelravist abi? See natuke konkreetsem kui niisama lihaseid mudida lasta. Arstiabi päris ignoreerida ei tohiks, kui häda tõsine,aga depressantide või unerohu peal elada ka kahtlane.

    ReplyDelete
  11. Ehk õnnestub natukeseks ajaks kedagi endale appi saada? Nt ema vm lähedane? Et saaksid lihtsalt lõdvaks lasta ja keha korda. Arste eitada muidugi ei maksa, kuid ise on võimalik palju rohkem ära teha kui ainult tabletist abi loota. USA on ju sellesse tabletiusku nii meeletult pöördunud, et ilma ei osatagi. Ning maailma, teiste ja oma elu ei ole võimalik nagunii kontrollida. Ehk mu vanaema lemmiklause oli "Inimene mõtleb, Jumal juhib" ning midagi õigemat elu kohta annab öelda. Kontrollisoovist vabanemine võtab pinge maha. Ning kõik läheb mööda, ka see keeruline elu periood.

    ReplyDelete
  12. Proovi leevendada stessi, kyll siis ka kehavaevused kaovad ja uni taastub. Selleks soovitan palgata ajutiselt osalise koormusega "mother's helper" (kasvoi 6 tundi nadalas) ja kord kuus koristaja. Otsi endale sobranna, kel nagu sul kaks vaikest last ja hakake koos asju ette votma:piknik, pargiskaik... Kaige teineteisel korda mooda kylas. Koikide suhtlemisvajadused saavad rahuldatud nii pisikeste kui suurte ja paevad lahevad kiiremini mooda. Mis aga puudutab Olivia pseschooli viimist, akki on nous keegi tema klassikaaslaste vanemate seast teda kohale carpoolima. Ka see aitaks ju natuke su toimetuste koormust vahendada. Mis aga fyysilisse aktiivsusesse puutub, proovi hakata lastega hommikuti jalutamas kaima: pisike baby bjorni ja Olivia vankrisse. Lastele varsket ohku ja vaheldust ja ise tunned ka ennast peale seda paremini. Ja ara unusta prenatal vitamiine votmast...

    ReplyDelete
  13. Kallis Puhvis Kukk!
    Loen sinu kirja ja pisar on silmas.
    Kõigepealt - see dermoatoloog on idioot. Psoriaas on stressi-haigus - see tuleb ja läheb, päris ära ei pruugi kadudagi. Sain selle ka mõned aastad tagasi ja nüüd näen juba selle kordumise ja tekkimise mustrit. Kui on stressrohke aeg, siis tuleb ja varsti on kadunud, kreemitamine leevendab. http://www.derma.ee/articles.php?id=114
    Sinu jätkuv võitlus unetusega on mulle samuti tuttav. Midagi uut lisada ei oska, hea kui saad natuke tablettidega magada, tütar sul tubli, kui rinnalapsena kuni 8h magab!
    Kõik su hädad on stressi tulemus, seedimine, psoriaas, unetus - tüüpilised sümptomid. Keskendu põhjusele, siis kaovad ka tagajärjed. Mõned põhjused võtab ära ainult aeg - kaks väikest järjestikkust last ja nendega seotud raskused... mis siia parata! Eks kasvavad iga päevaga suuremaks ja lasevad sul elada ja aega endale saada.
    Eks mehi ole ka igasuguseid, sul on vedanud, kui su kaasa sind mõistab ja sind vähemalt eemale ei tõuka ja ei kritiseeri. Sa oled üsna "katki"... praegu ilmselt ei ole sa kõige leebem ja naerusuisem naine maamunal. Hoian põialt, et te suhe vähemalt kannatada ei saaks. Jõudu Sulle vastu pidada, ainus, mida võin kindlalt lubada: see möödub. Mul on seljataha jäänud see kõik: unetus, närvilisus, rinnaga toitmine, erinevad valud... Jäänud on psoriaas ja korra kvartalis tekkivad unetuse periood.
    Kallistan Sind!

    ReplyDelete
  14. Kersti - ma olen taitsa nous et koik stressi teemalised, vahemalt loodan. Ma olin alguses vaga tablettide vastu aga nuudseks leian et olen parem ema kui tervem olem. Ainult et pikaajaliselt ei tahaks midagi votta....

    ReplyDelete
  15. Ma lugesin koike neid kommentaare ja lisan, et enda PNDst sain aru alles siis kui asi fuusiliste probleemide naol ilmsiks hakkas tulema - kohuvalud, kohukrambid, jne. Praegu votan paevas 20mg Citaloprami ja elu on ilus :)

    ReplyDelete
  16. aga võtsid magneesiumi pikemaajaliselt?
    ausaltöeldes oli mul ka kõhuga jama pärast sünnitust... siis on põhitähelepanu ju lapsele ja enda toitumine, ammugi toidulisandid täiesti tagaplaanil. aga rohke juuretisega musta leiva söömine on kõhu nüüdseks korralikult käima pannud. sest muu kraam on ikka sama mida söön... aga sealpool vist musta juuretisega leivaga probleeme?

    ReplyDelete
  17. Meie kohalik Sleep Center ei usu ravimitesse ja selle asemel tahab teha 6 nadalat cognitive therapy. Kus ma selle aja leian, ma ei tea.

    A- musta leiba ei ole jah siin kahjuks. Vene poes muuakse tumedamaid aga siuksed kuivanud veidi.

    ReplyDelete