March 22, 2008

Black & White & Everyone else

I have a problem with Barack Obama, USA presidendikandidaadiga. Mitte see parast et ta segarassist - loodan et sellega pole kellegil probleeme kuigi eesti lehtedes leiduvad kommentaarid on ikka voikalt rassistlikud. Minu probleem on seotud tema endise pastori Jeremiah Wright Jr. ja sellega et Obama ei ole resoluutselt Wrighti teksti ja jutluste vastu. Wright nimelt vaidab voi siis raagib oma kogukonnale kirikus et Ameerika on rassistlik ja alati jaab nii olema. Et utlus God Bless America peaks olema God Damn America (jumal nea ameerikat)! Et valged ameeriklased kontrollivad koike ja ei lase mustadel kunagi edukaks saada. Et valged ameeriklased peavad musti alati ikke all ja et USA peaks hoopis olema USKKK (Ku Klux Klan). Jane jne jne. Ja inimesed lahevad kirikusse puhapaeval kenasti riides ja kuulavad nadalast nadalasse kuust kuusse kuidas neil ei ole voimalustki siin valges Ameerikas hakkama saada.

Obama moistis teksti hukka (kuid ei oelnud midagi pastori kohta) aga teatas et naiteks tema vanaema (kes oli valge) ei julgenud musta mehe ligi uldse minna tanaval. Nii et valged on ka suudi. Ahem. Mina naiteks ei lahe ka. Oleneb muidugi kes ja kus. Uks mu parimaid sopru on must. Aga keskklassi must, tapselt samasugune ja samade vaadetega (no niipalju kui ma tean) kui meie. Aga samas kasvoi meie lahedal on nii palju vaeseid musti kes kondavad paevad otsa tanaval ja neid ma kardan kull. Mul on poodi neid niipalju tulnud. Noored tugevad mehed almust kusima. Mine krt toole. Aga vot ei lahe ju.

Mind on rassismis suudistatud kull aga utlen et esiteks siis on voimatu mitte olla. Niipalju voimalusi on neile antud, firmad ja koolid peavad x numbri igast vahemusi toole votma aga ikka see teema on nii aktuaalne ja see orjuse ike. Sina ei olnud ori, sinu vanemad ei olnud, ka mitte vanavana vanemad. Liigu edasi! Meiegi olime orjad oma enda maal, eestlased on nii sakslaste kui venelaste ja koikide teiste jaoks orjad olnud. Aga kui ukskord toin selle teema ules, siis vaadati sellise nordimusega mind... Mentaalne invaliidsus - igas asjas naed rassismi.

Ja see toobki mu jargmise pointi juurde: kuidas on niiviisi et aasialased voi kreeklased voi mehhiklased tulevad siia, esimene generatsioon tootab kus saab ja teine generatsioon laheb ulikooli ja kolmas on raudselt keskklass. Aga osad mustad on juba ma ei tea 17nes generatsioon aga ikka on abirahadel ja soiub et rassism. Tanapaeva Ameerikas, andke andeks, kui sa ei saa hakkama siis ei ole sul kedagi suudistada peale enda.
Ning kui valge ameerika koiki musti ikke all hoiab, siis Pastor - kuis Obama presidendi kandidaat on? Ning enamus valgeid mehi kes on demokraadid haaletavad sinu poolt?

1 comment:

  1. ohjaaa, see rassismi asi...sul on sulaõigus, niikui siin ak julged öelda, et kuidas 30 aastat eestis elav venelae ei saa isegi aru mida sa oma kodukeeles räägid siis oled kohe rassist kui pahandad...ma olen alati mõelnud seda, et kui mina läheks mujale maale elama ja sedasi elaks siis saan ainult ennast süüdistada, miks sa ei röögi seal ja vingu, et sind diskrimineeritakse? sest sa näed vaeva, et ennast üles töötada...
    ma olen alati soovinud elada soomes, ma kuulsin kunagi ühes nende oma mingis sotsiaalsaates,e t soomes kodus istuvale emale ja töötule jne mastakse selliseid summasi, et ega ei kipugi tööle, eestis eestlane pean ennast ikka sundima tööd ruttu otsima, sest abiraha on väike aga nemad elavad töötuabirahast ideaalselt ära.... võta siis näpust mida arvata.
    ma olen nii erinevaid ja vastakaid jutte ameerika elamistingimustest kuulnud, et raske midagi arvata või kuidas oma seisukoht võtta.

    ReplyDelete