March 3, 2009

Majanduskriis ja soogitegemine

G ytles et ta ei tea uhtegi teist naist, kes koduseks jaadeks teataks et tema hakkab inventuuri tegema. Mina hakkasin, kraapisin koik purgid, pudelid jms kappidest valja. Kanakonserv parem enne a 2005 viskasin valja, kolm purki kaneelipulki sai koik ilusasti uhte purki, leidsin Wildflower Honey kappidest ja Walnuts in Red Wine Syrup ules. Igasugu meeldivaid ullatusi.
Juurvilju revideerisin vaatasin et suvekorvits nagi hirm narb valja ja kuna ma oma uues okonoomses motteviisis olen otsustanud koik ara kasutada ja mitte toitu ara raisata, otsustasin teha zucchini bread lisades taignale veel umbes 60 gr omatehtud aplesinimarmelaadi mis ikka kulmkapis istub. Vaga hea kombinatsioon tuli.


Aga mul jai jargi seda riivitud suvekorvitsad, kortsutasin kulmu et kuidas ma selle ara kasutan nuud. Zucchini Fritters!
2 riivitud suvekorvitsat (zucchinit?)
2 muna
65 gr feta juustu
rohelist sibulat maitse jargi
113 gr jahu (eriti tubli kui mitmevilja jahu kae parast)

Prae olis ara nagu pannkoogid.



Ja kui Arno kulmkapini joudis siis avastas et vahukoort on kaks pakki ja uks neist vaja kiiremini ara kasutada kui teine. Panna cotta. Ja pean ytlema et kuigi naen siin eesti kokandusblogides seda panna cotta't pahklite jms siis pean halvustavalt pead raputama. Panna Cotta nagu iga custard based magustoit on koige parem lihtsa, kreemja, vaniljesena. Kui nii orna koostisesse pahkleid, ukskoik kui peeneks aetud, lisada, siis see rikub tekstuuri taiesti ara. Kui mangida tahad proovi erinevaid katteid panna cotta'le.

Pohiretsept.

1 pakk zelatiini (2 tl), lisada 57 gr kulmale veele ja las istub.
Potti 708 ml vahukoort (ise olen teinud pooleks piimaga) ja 125 gr suhkrut. Lase keema. Minul oli kodus vanillikaunu, loikasin uhe pooleks, siis selle pikuti katki ja kraapisin seemned piimasegusse ja keetsin ka kauna seal. Nagu mullid hakkavad tekkima, vota kuumuselt ara, ja sega sisse zelatiin.

Et kaun ja need zelatiini tukid mis ara ei sulanud, vala labi ohukese soela kannu vms. Siis sealt omakorda vaikestesse anumatesse, mina kasutasin creme brule omi, voib klaase kasutada voi mis iganes. Siis kulmkappi 3-6 h.

Hiljem kastsin noud kuuma vetta ja poorasin taldrikule umber.

Kulmas oli maasikaid, lisasin natukene Grand Marnier'i (apelsini likoor) ja segasin kokku ning lasin toatemperatuuril omavahel seguneda ligi tund.

6 comments:

  1. Sul tekkis ka kõrvitsanimetustega küsimärk, et mis on mis - nii keeruline on teinekord neid nimesid sobima saada. Mul on siin saarel üldiselt courgette hoopiski. Ma olen jälile saanud, et suvikõrvits pole üldse liik, vaid ülnimetus, mis koondab mitmeid erinevaid kõrvitsaliike. itaaliakeelse zuccini puhul on tegemist eestikeelse kabatšokiga (mis küll rohkem nagu venekeelne otsapidi). Nüüd üritatakse eesti keeles kabatšokist rullkõrvitsat hoopis teha. Et kodumaisem kõla või nii:) Sa oled ikka usin kokkaja!

    ReplyDelete
  2. :) see mittemidagi tegemine ajab mind hulluks.

    ReplyDelete
  3. Issand, Sa ära palun kirjuta nii palju söögitegemisest. Mu mees loeb ka su blogi ja ta on ikka aeg-ajalt vihjeid teinud et mis meil täna söögiks on. A voodinurgas sirutab end lihtsalt üks väsind naine, kes tahaks peale rasket tööpäeva korrakski end lihtsalt inimesena tunda ja puhata.....Äkki kirjutaksid sellest ka millega G köögis hakkama on saanud? Ilukirjanduslik lähenemine lubatud.

    ReplyDelete
  4. Naersin kohe, IP, su kommentaari lugedes. Mul mehenaine utles samuti. Mulle on kokkamine alati meeldinud, ma tunnen et olen mindagi konkreetset saavutanud kui asi valmis. Hunter-gatherer tyyp et noh liha soolas voib jargmine nadal mureta olla. Pealegi olen kodus arsti kasku ootamas et kas voodi reziimile minna voi mitte, nii et mis mul viga midagi teha.
    Ja sa meenuta kaasale et ma alles kirjutasin kuis G mulle hommikusoogi ja ajalehe voodisse toi. :) G muidu suurt ei tee suua, abikokad ajavad mind hulluks aga ta peseb parast noud ara.

    ReplyDelete
  5. No hoia alt kus nüüd kukkus kokkama ja mida hõrgutisi veel, ma ei kavatse nüüd pikalt oma blogisse ühtegi retsepti panna sest sinu omade kõrval need lihtsalt kahvatuks!!!!!!!!! Vähemalt naudid sa esmarasedust ja kodus olekut täiel rinnal, tubli :)

    ReplyDelete
  6. See panna cotta ainult paistab jube raske, tegelt on lihtsam teha ja votab vahem aega kui enamus sinu retseptidest. Usu mind. Proovi jargi.

    ReplyDelete