March 19, 2009

Spanakopita retsept pluss keedukreem

Saastureziimil jatkates tuhjendan kulmkappi ja leidsin sealt lehttaigent. Kes iganes selle poest ostmise voimalikuks tegi, peaks auhinna saama. Uhh maletan Napoleoni koogi tegemist, ei olnud vahva.

Uks osa taignast laks Napoleoni alla. Igal uhel on oma keedukreemi retsept kindlasti aga uhte pean kull utlema. Ei ole vaja seda nii keeruliseks ajada. Lugesin toidutarest, nami-namist ja kokandusblogidest retsepte - kes soovitab parast vahustada ja kel tuleb munad eraldi vahustada ja kokku segada ja ma ei tea mis peavalud ja ikka kurdetakse et tukid jaavad. Voi lausa kondetspiimaga tegemas. Hmhm. Nonda vaja teha:
0,5l piima
3-4 muna
1,5 dl suhkurt
2 spl jahu
125g võid
1tl vaniljesuhkurt

Aja piim suhkruga keema, vahusta munad millele segad jahu juurde. Siis ettevaatlikult lisa 1 klaas (ei pea tapne olema) kuuma piima munasegule juurde. Lase vaikse nirena munasegule hoolikalt segades. Seda kutsutakse "tempering" ja kasutatakse mitmete kreemide tegemisel. Kui see klaas sisse segatud, siis sega muna-piima segu ulejaanud piimale hulka. Kuumuta kuni mullid tulevad pinnale ja kreem on paksenenud, lisa vanilli, ja void tukkide kaupa. Sega kuni voi on ara sulanud ja pane jahtuma.



Ulejaanud lehttaigna panin Spanakopita ehk Kreeka spinatipiruka alla. Voib muud taigent ka kasutada, nt parmi. Sumpaatne pirukas on kuna aitab spinatit perele edukalt sisse soota ja lihtne teha.

Lehttaigent - rulli ruuduks.

Taidis:
pakk spinatit (mina kasutasin suurt pakki kuna spinat kupseb kokku ja vaheneb massilt)
1 suur sibul
3 kuuslaugu kuunt
oliivoli
feta juustu
rohelist sibulat
2 muna
koriander
oregano
0.5 sidruni mahl

Prae sibul u 3 min, lisa kuuslauk ja spinat. Prae nii kaua kuni spinat on pehmenenud.



Klopi munad, lisa roheline sibul, maitseained, sidrunimahl, feta juust. Sega ja lisa spinati-sibula segu. Vala taidis taigna keskele ja keera aared ules nii et katavad uksteist. Maari pealt sulanud voi voi oliivoliga ja riputa peale parmesani juustu kui kaeparast.
175 kraadi 20-30 minutit. Serveeri ukskoik millega, sobib nii salatiga koos kui ka kala-lihaga.

3 comments:

  1. Mitu muna napooleoni kooki läheb siis? Millise retsepti järgi peaks siis seda kooki tegema? Mida soovitad?
    Mõtlesin siin mitu päeva, et mis kooki sõbra sünnipäevaks küpsetada, aga nüüd tean päris kindlalt ;)

    ReplyDelete
  2. Sorry, mul jaid munad valja, lisasin juurde. Selle retseptiga laks 4 vaikest muna (voi 3 suurt). Neid keedukreemi retsepte on mitmeid, kui seda kasutad mis siin siis lisa natuke brandit voi konjakit lopus juurde.
    Teine tort mida vaga tasub teha sundmuse puhul on kolme kihiline sokolaadi mousse tort. Sulab suus. Retsept siin: http://puhviskukk.blogspot.com/2008/02/v-day-and-family-visit.html

    ReplyDelete
  3. Mmmm napoleni kook ruulib sajaga, ma ise ei ole ikka veel seda teinud. Äkki peaks peale järgmist mehe palgapäeva selle nikerduse ette võtma. Mul üks vanamemme retsept olemas, muidugi ei tohiks sealt poe lehttaigent kasutada aga tõenäoliselt ma lähen kah kergema vastupanu teed siinkohal :)

    ReplyDelete