December 18, 2010

Money, money, money

Aeg ajalt keegi ikka kommentaarides mainib et nemad heameelega koliks USAsse. A ei ole nii roosa.

Koigepealt peaks mainima et me kindlustusega mis katab 80% haiglaarvetest, meie kaks kaiku kiirabisse ja jargnev haiglas olek Oktoober ja November laksid siis meile maksma kokku ligi $3700 ehk siis ligi 44,0000 eeku. Ma tean et USAs on palgad ak korgemad AGA korgemad on ka maksud ning elamiskulud. Ning see summa on ikka morv taiesti.

Lastest raakides. Tasuta midagi suurt neile pole, raamatukogud teevad juturinge aeg ajalt. Muidu kas paned lasteaeda (jalle morv) voi oled kodus. Me kaime Vaikses Voimlas kus lastegrupp, sama vanused, istuvad emmede-issidega kord nadalas u 45 min ja mangivad ja laulavad. Circa $20-25 klass, mis siis semesteri peale tuleb umber $425 pluss $40 aastamaks. Hinnad suurt ei muutu, vahemalt me kandis. Parast seda kui kaheseks saavad, paned nad Pre-K (ei ole kohustuslik aga enamik paneb, lastel mida teha ja oppida). Siis tuleb lasteaed kui nad 5 a ja siis kool algab 6 a.

Nondaks, kui koole on mis riigi omad siis enne kaiv varv suures laastus tasuline. Koik mu tuttavad emmed lapsed juba jargmiseks aastaks (jargm sept!) ara registreerinud. Tahtaeg on Jaan. 7. Ja hakkan ka otsima mingit normaalset kohta, uhes kohas lapsed pushi ei tahista aga mediteerivad, teisal jalle midagi ei opetata (selle raha eest nagu voiks) ja kolmas koht on jube vahva kuni utlevad et hind on aastaks $6700. Ma motlesin et valesti sain aru. Aga ei. 3x nadalas, ise viid kohale ja tood ara, 2.5 tundi hommikul. Kui 2x siis $5700. Uhe koha leidsime kus kusitakse $2700 2x nadalas aga neil juba grupid tais. Uskumatu lihtsalt.

Ja et vanemad sobrannad soovitavad et kusigu ma nendelt kasvajatelt et kuhu nende lapsed edasi lahevad. Naersin et mis motled et kas Harvardisse voi. Ja H&J solvusid ja kusisid et kas ma votan oma lapse haridust tosiselt voi mitte. Taitsa lopp. Ma olin valmis kaaluma tosiselt ulikooli jms. Aga 2 aastaselt nursery schooli!!!! Hammastav.

14 comments:

  1. Jõhker jah, aga "tänu" sellisele hariduspoliitikale on USA maailma edetabelites ka viimaste hulgas, eriti kui võrrelda Kanadaga.

    Olen ikka mõelnud, et USA-s on tore ja odav reisimas käia, aga elada ei tahaks seal küll mitte.

    ReplyDelete
  2. to pagulasele: taitsa kohe viimaste hulgas? tahaks ka seda edetabelit naha, kus kolmanda maailma riigid edestavad usa-d....
    miskiparast on mitmed usa ylikoolid siiski globaalse haridusmaailma tipus ja sissepaas sinna aarmiselt raske. ei eita muidugi, et pohi- ja keskhariduses on puudujaake palju, kuid need kipuvad olema sageli teatud piirkondade lokaalsed probleemid.
    asjaolud, mis puhvis kukk valja toi, pole kuidagi seotud hariduse halva kvaliteediga.

    puhvis kukele endale aga soovitan kogu seda two's programs ja preK protsessi kergelt votta. olen ise sama vana lapse ema nyc-s ning leian, et tegemist on lihtsalt mangugruppidega. leia mingi odavam lastehoid (kasvoi kellegi kodune erakas) ja su lapsuke opib tapselt samapalju, kui ta teeks seda kuskil eriti peenes kohas. kokkuhoitud raha void kasutada hoopis temaga kuskil muusika/laulu/tantsutunnis kaimisele.
    lihtsalt jagan siin omi ratsionaalseid ja maalahedasi motteid vahelduseks su tuttavatest helicopter mom'idele:) ilusaid pyhi!

    ReplyDelete
  3. Minu jaoks pole USA kunagi dreamland olnud. Käia võiks ja seda ka mõnes kohas, kuid elamist ma seal ei kujuta ette.
    Sul veab, et sa tööl ei käi. Olen kuulnud, et töölt saab naine vist vabaks kaheks kuuks? või oli see veel lühem aeg kui laps sünnib. Müstilistest ravikuludest samuti.
    Mulle tundub ka, et kallid lastehoiu kohad pigem vanemate staatuseküsimus.

    ReplyDelete
  4. Väike võrdlus minu elust niisama huvi pärast (panen kohe dollaritesse kursiga 1$=12EEK): lasteaed maksab ca 53$ /kuus - selle hinna sees on E-R lapse hoidmine, õpetamine, õues käimine, lõunauni + 3x söök; riigi kool, väga väga hea kool - tasuta, kuid jooksvalt on kulusid ikka (klassiraha, koolivorm, vihikud jms) - ei ületa siiski ca 20$ kuus; 7a karate trenn 3x nädalas 1h 37$/kuus; 2-aastase tantsu ja lauluring 1x nädalas 30 minutit, toimub lasteaias 13$ kuus, 1-aastase lapsehoidja (hoiab oma kodus, söök hinna sees) 9h päevas 20$ päev, 100£ nädal, igasugune arstiabi tasuta, v.a. erahaiglad ja eraarstid, aga pole õnneks kaua vaja läinud (ptüi ptüi ptüi); samas kvaliteetsed lasteriided on ülikallid, näiteks Rootsi firma PO.P talvekombe maksab 182$, samas võid osta ka 29$ eest supermarketist...

    ReplyDelete
  5. Noh, kõik sõltub. Ei ole ikka nii megaodav kõik nagu Ketu kirjutab.
    Mul on 2 last Waldorf-lasteaias (3a ja 5a), kahe peale läheb $450 (kohamaks+toiduraha) kuus, lisaks poiss käib kord nädalas ujumas, see on siis 4x kuus =$50. Poisi juuksur $10 kuus, siis tal parandati 2 hambaauku $45. Perearst jah ei maksa midagi, aga kasutegur on ka =0. Õnn on, kui lapsed ja ise terved, igasugune haigus on kulukas, ravimid, teraapiad jne.

    Maret

    ReplyDelete
  6. @P: hariduspoliitika suhtes algklassides ei oska kommenteerida, ise kaisin siisn college'is ja hiljem sain magistri, vaga vaga competitive ja meeletult palju tood, ent kiidan eesti haridust ka.

    @M: olen uurinud selliseid variante aga me kandis vahe. Hasti palju on kirikute juures ringe aga ma pagan ju! Hakka voi usklikuks. Kusjuures tahtsin muusikaringi Oliviaga teha jargm a ka jah. Maletan NYUs olles kuis uks emme tegi klassis oma 3 a cv-d et oigesse pre-K saaks. :)

    @K: lastehooldus on siin nii kallis et pea mu kogu palk laheks sinna. Nagu motetu hetkel eriti kuna teine lapsuke plaanis. Emapalka kui sellist reeglina olemas ei ole. Soltub tookohast kui palju makstakse ja kui palju vabaks saad. Investeerimispangas kus olin 2 kuud ei saanud, vahem sai aga voisid nats kodunt tood teha. Ja mitmed tuttavad said vabaks aga ei mingit palka sel ajal.

    @K&P: ma saan aru teie siis Sweden jah? Motlesin just et kus on see ideaal maa ja hetkel toesti Sweden vist aga nii palju on juttu olnud sellest welfare susteemist ja kui palju seda ara kasutakse ja et see lihtsalt ei ole sustainable. Ning rootslased valisid konservatiivse valitsuse ka nii et pakun et asjad muutuvad varsti. Lapsehoidja hind on surreaalne! Meil algab $16-17 tund!!!

    ReplyDelete
  7. Ma pakun, et nii Ketu kui mina siiski Eesti oludest kirjutasime.

    Lohutuseks Sulle võin öelda, et teise ja järgmiste lastega on juba oluliselt lihtsam hakkama saada. Muidugi rahaliselt läheb kulukamaks. Aga esimene laps on alati kõige raskem, kõige suurem elumuutus jne.
    Mul on näiteks praegu kolmandaga täitsa mugav, alati on keegi, kes temaga tegeleb, mängib. Kui on emme rahul(ik) on ka laps rahulik.

    M.

    ReplyDelete
  8. Aaa, oleks pidanud hindade jargi aru saama et Eesti. :) Ses suhtes, et P utles et riided kallid jms, on toesti USA padevam. Maa lihtsalt nii suur, niipalju on igast ale poode jms ning klienditeenendus on ikka mootmatult parem. Agiteerin koiki siia tulijaid alati nimekirja ette tegema varakult et siis siit osta.
    Ja vaga loodan et teisega kergem! Kui kolmanda ilma raseduseta katte saaks, oleks taitsa nous. :)

    ReplyDelete
  9. Kle, aga võimalus ju on teine ja kolmas korraga saada :D

    ReplyDelete
  10. ei ole jah siin neid piimajogesid ja mannamagesid :)))
    usa on koht, kus koik maksab. sellega tuleb lihtsalt leppida, raha eest saab siin koike. usa on ju tarbimisele ja suurte monopolide ja pankade nuumamisele yles ehitatud.
    ent targalt majandades elab siin ara. rikkaks ei saa jah. samas see pole ka naiteks minu eesmark.
    usa on niivord suur riik, et voimatu on oelda, et siin on nii voi nii ja elatakse nii voi naa.
    siin on vaga palju erinevaid inimesi ja elustiile ja arusaamu.
    tervishoiusysteemi ja haridusega on siin jah natuke nadisti. meie peres onneks koik terved inimesed seni, ptyi-ptyi. meil pole perearstigi. hambaarstil kaime regulaarselt, kuid see tasuline ju ka Eestis. tosi, siin siiski oma 10 korda kallim. haridussysteem on siin keeruline ja vorreldes euroopaga kindlasti madalama tasemega, kuid samas on siin palju valikuid. paljud paljulapselised, kus ema kodune, teevad koduopet ise. paljud valivad nn charter-koolid, mis peaksid olema parema tasemega avalikud koolid, siis on muidugi erakoolid ja loputul hulgal koole kirikute juures. kirikute juures olevaid koole ei maksa karta. valja arvatud siis nende maksumust. meie laps kaib katoliku koolis ja ma olen vaga rahul. individuaalne lahenemine, vaartushinnangud ja nn suure pere tunne, kus koik koiki tunnevad, seda ei saaks ta kuskilt mujalt.
    ning mingit usuvarki ei pressi keegi peale, seal on palju, kes pole usklikud ja kirikus ei kai ja seda aktsepteeritakse. lisaks saab taodelda nn tuition assistance, koolid teevad koik, et lapsed saaksid seal kaia.
    usas elades peab leppima, et siin on ka teisi nahavarvi inimesi, ja et see on suur maa, kus koik on voimalik. see on selle maa volu ja valu. mulle meeldib, et siin saab inimene elada nii nagu ise heaks arvab. koik ei ole surutud kitsasse ringi. samas eks see rahvaste ja uskude paabel tekitab ka probleeme kovasti. samas opetab ka tolerantsi ja laiendab silmaringi. koige suuremad probleemid usas ongi hetkel tervishoid, haridus ja illegaalsed immigrandid, kes siis lounast peale pressivad.
    ei ole ka kunagi usast unistanud, kuid elu on siia toonud ja elukogemuse olen siin saanud hindamatu. mis mulle veel siin meeldib, kui hoolivad voivad inimesed siin olla ja abivalmid. tihti ameeriklased aitavad ja toetavad eestlasi rohkem, kui eestlased ise omavahel....

    ReplyDelete
  11. Ilmselt on USA-s maksud väiksed.
    Kas on nii? Teil palju osariike juba seadused on erinevad osariigiti.
    Soomes on proportsionaalne maksusûsteem st. rikkad maksavad rohkem. Kuid siin on riiklikud ja kohalikud maksud. Ajakirjanduses öeldud, et läheneb maksustamise suuruselt Rootsile.
    Meil ka koguaeg läheb kehvemaks. Arstiabi kvaliteet on alla läinud. Peredele soodustused. Rohtudele omaosaluse protsent körge.ûûrid körged, bensiin, kûte, elekter, toit,riided.Riik on kehtestanud körge käibemaksu.

    ReplyDelete
  12. @ J: mina nii tugeva naine pole kui sina, ma ei kujuta end kaksikuid majandamas.
    @ln: ma tombasin kohvi kurku kui lugesin et kas meil maksud vaikesed. Isver, ligi pool palgast laheb. Income tax on ligi 35%, siis social security ja medicare, kohalikud maksud. Uuratud on minu arust siin. Pluss iga linn voib mingid oma maksud valja moelda, naiteks meie oma maksustab autosid (peale selle mis koik maksavad). Nii et naiteks eelmise aasta Mazda laheb aastas ligi $500 maksma.

    ReplyDelete
  13. puhvis kukk: see maksustamise vark on ikka vaga erinev osariigiti ja isegi linnaosati. siin on ka nn rikkamaid rajoone, kus maamaks vaga kallis, selle vorra ka muidugi turvalisem ja koolid parema tasemega jne. samuti olen kuulnud automaksust. jallegi jouame sama todemuseni, et tahad hea elu elada siin - maksa :)
    kaibemaks on siin ju naiteks vorreldes eestiga ikka vaga vaike, indianas vaid 7% vorreldes eesti 21%, oli vist.
    vaatasin, minu palgast laheb makse maha tapselt neljandiku jagu, ehk siis umbes 25%. aga ma olen muidugi ka madalapalgaline vorreldes paljudega. seal sees on siis koik kohalikud, riiklikud ja medicare ja SS maks. tervisekindlustus on nii, kuidas ise valid. void ju ka mitte maksta.
    minu palgast laheb 120 taala kuus minu tervisekindlustuse ja enda ja lapse hambaravi kindlustuse peale.
    kui tahaksin votta ka lapsele tervisekindlustele, peaksin maksma mingi 200 taala lisaks. olen votnud riski, et kui midagi juhtub, siis maksan oma taskust. panen parem see 200 taala iga kuu korvale. siin riigis on voimalus valida, kus, kuidas ja kui kallilt elada.

    ReplyDelete
  14. To Pixi (Maret) - see on küll sinu vaba tahe ja valik, et sa lapsega tasulises hambaravis käid. Kõigile kuni 18a lastele on Eestis hambaravi tasuta. Ka Waldorfi lasteaed on ju vaba valik, minu laps käib tavalises ühes Tallinna lasteaias. Nii võib igale asjale "era-" liite ette panna ja tulebki kõiki hind korrutada mitmekordselt.
    Minu tasud on kõik reaalsest elust, midagi pole vähendatud ega liialdatud.
    Häid saabuvaid pühi,
    Kersti
    Eestist

    ReplyDelete