December 21, 2007

New Orleansi teemal..

Lugesin Postimeest ja jai silma artikkel New Orleansist ja kuidas mitmed riigid, sealhulgas Eesti, olid abi pakkunud (et mingit tiimi sinna saata) aga USA olevat "ara polanud" abi. Ja siis vaga uleolevalt et on ikka endast heal arvamisel need tropid ameeriklased (mitte tapne sonastus aga saate pildi ette).
Esiteks, ma pean taas ytlema et ei saa me ette kujutatud kui suur see riik on. Ja kui suured need osariigid on. See New Orleansi katastroof et ei olnud nii et inimesed soidame Paidest Riiga ja aitame.
Teiseks, president majandab otsuseid julgeoleku ja suurte uleriiklike otsuste teemal, muidu osariigid oiendavad ise omi asju. Nii et kui mingi suur jama tekib siis sellega tegeleb Federal Emergency Management Agency. New Orleansis oli kohalik valitsus, siis FEMA, siis saatis President Coast Guard ja Army Coprs of Engineers. Siis tulid Punase Risti vabatahtlikud. Aga suur segadus sest kes majandab kogu seda protsessi, kes koristab, kes viib prugi ara, kes otsib laipu, kes likvideerib alasid. Enamik inimesi oli igal pool maanteedel kinni - ara soites. Seega paljud aitajad ei saanud sisse. Nuuu kes see oleks seda Eesti tiimi hakanud sisse tooma ja majandama? Ja teised riigid ju pakkusid ka - mis sa teed nendega?
Ei olnud hasti korraldatud see post-Katriina ja palju on ilmselt opitud sellest saadik. Aga kui mitmed katastroofid on hasti korraldatud? Ja mina maletan Bushi kull tanamas koiki rahvusvahelisi abipakkujaid. Ja selle voib vast andeks anda et personaalset kirja ei saadetud. Hmh.

1 comment:

  1. Kommentaariks:
    1) Teie Eesti keel hakkab käest ära minema..
    2) Mis kuradi asi on Timmu jäätis, mida Sa alati Eestis sööd?

    ReplyDelete