February 3, 2010

Parim shokolaadi kook. Punkt.

Tead kui kohtad sellist inimest kes valimuselt on taiesti Harju keskmine. Ja voib olla isegi mitte seda? Taiesti tavaline. Aga satute kuidagi, eba-eestlaslikult juttu ajama ja avastad enda suureks ullatuseks et too inime on hirm tore: intelligentne, vaimukas, erudeteeritud, heade kommetega ja peagi on mitu tundi koos moodunud, ning hirm kahju lahkuda. Aga kindlasti lubate taas kohtuda ja kohtutegi. Vot selline on see shokolaadi kook. Taiesti tavaline valjanagemiselt ent millise maitsega. G teatas et minu parim kook (ma siin ei kajasta vaga aga kupsetan tihti). Ise panen kindlasti top 3 koogi sisse. Parim sokolaadi kook kindlasti, ent kas see triple-mousse shokolaadi tort vaga vaga hea.

Anyhow. Fantastiliselt hea, kahe peale sai nelja paevaga soodud. Hiilisin paeva ajal ligi et napud sisse luua. MMmmmmmmm......



Julia Child's Queen of Sheba cake ehks siis Reine De Saba kook
(koige esimene kook mida ta Pariisis soi ja uks tema lemmikuid)

114 gr poolmagusat sokolaadi (ehk seda koige tavalisemat siis), ma miksisin sisse natuke vaga tumedat ka
2 spl rummi
113 gr toatemperatuuril void
113 gr suhkrut
3 munakollast
3 munavalget
natuke soola
2 spl suhkrut
125 gr purustatud mandleid (koogikombainis voi kohvimasinas purustada nii peeneks kui saab)
1/4 tl mandli voi muu pahkli ekstrakti
64 gr koogi jahu
(voi tavaline jahu pluss 2 spl maisitarklist nii et 64 gr kokku tuleb)

Pane ahi sooja 167 kraadi peale. Tavaline koogivorm (vaiksem kui norm kui olemas, tuleb pakseb taigen), kai voiga ule ja siis natuke jahu, nii et kook kinni ei jaaks.

Sulata sokolaad rummiga kahekordses boileris - klaaskauss keeva vee kohal, naiteks vaiksema poti sees.
Vahusta voi, siis lisa 113 gr suhkrut. Vahusta, siis lisa munakollased ukshaaval.
Vahusta munavalged, lisa nats soola, vahusta kuni pehmed tipud tekivad, siis lisa 2 spl suhkrut ja vahusta tugevaks vahuks.

Sega soe sokolaadi segu munakollastesse, siis mandlid ja mandli ekstrakt. Vaheldumisi lisa jahu ja munavalged (koigepealt neljandik jahust, siis neljandik munavalgetest jne) Munavalged tuleb ornalt sisse voltida.

Vala vormi ja ahju. 25 min peaks olema piisav. Keskelt peab olema pea et toores aga aartest valmis. Siis lase jahtuda 15 min. Siis vota vormist valja ja lase jahtuda taiesti.

Taiesti jahtunud koogile voib katte teha sokolaadist, voist ja rummist. Meie selle osani ei joudnud. Ara hakka kooki segama vanilje kastme voi jaatisega. Taiesti ebavajalik. Naudi. Uksi. Voi tunned eriti helgena, paku teistele.

3 comments:

riina-lore said...

Ma pole varem nii täpseid koguseid retseptis näinud - tavaliselt ikka 100 gr/ml jne. Mul pole siin kahjuks elektronkaalu. Aga võtan kindlasti plaani proovida, kiidujutt oli väga isuäratav :-)

Puhvis Kukk said...

See hada selle tolkimisega on et 1/2 cup jahu ei ole sama grammides mis naiteks 1/2 cup void jne.
Aga minu arust suht kannatlik kook on ja ma ei ole kindel mis ta nii hea teeks, ained ju tavalised. Akki mandli-rummi segu? Kuigi rummi ei anna tunda parast.... Ole ettevaatlik ule kupsetamisega kull!!!

Anonymous said...

Aitähh meeldetuletamast. Kõlab nagu kook mida ma keskooli ajal tegin. Kust retsepti sain, ei mäleta, aga seda küll, et kui kook valmima kippus ja juba lõhna tubadesse saatis, hakkasid mu kolm venda järjest tihedamini köögi vahet käima ja kui välja võtsin, siis kook lihtsalt aurustus :D. Rummi mu retseptis polnud, aga kindlasti lisab see veel nüansse. Proovin nyyd koos rummiga.