December 11, 2009

Puhade kook



Hasti hea kook, vaga maitsev, ja siuke tummine. Raputa tuhksuhkrut peale ja siuke ilus joulune tuleb, G ei kannata tuhksukhrut miskiparast.
Retsept on parit Doris Greenspan's raamatust: Baking from my home to yours) ja minu poolt mugandatud. Tolkima ei hakka ja et mooteuhikuid konventeerida - kasutage seda linki.

All-In-One Holiday Bundt Cake

2 cups all-purpose flour (kasutasin pool valget, pool mitmevilja jahu)
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
2 teaspoons cinnamon (voib rohkem panna)
1 teaspoon ground ginger (riivisin varsket)
1/4 teaspoon freshly grated nutmeg (muskaatpahkel)
Pinch of ground cloves (optional) (nelki)
Pinch of salt
1 1/4 sticks (10 tablespoon/5 ounces) unsalted butter, at room temperature
1 cup granulated sugar
1/2 cup (packed) light brown sugar
2 large eggs, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract
1 1/4 cups canned unsweetened pumpkin puree (korvits peaks olema taiesti puree taoline, voib tukiline ka olla aga pureena tuleb uhtlasem maitse)
1 large apple, peeled, cored and finely chopped
2 cup fresh cranberries, halved or coarsely chopped (orig retsept naeb ette 1 cup aga nii hea on kui rohkem, siis see hapukus tasakaalustab magusat ja naeb kaunis valja. Pohli voi johvikaid voib ka kasutada)
1 cup pecans, coarsely chopped (ukskoik mis pahkleid kodus)
Optional: Maple syrup icing (see recipe below)

To make the cake: Center a rack in the oven and preheat the oven to 176 kraadi Celsius. Butter a 9- to 10-inch (about 12-cup) Bundt pan. Do not place the pan on a baking sheet - you want the oven's heat to come up through the Bundt pan's open core.

Put the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, ground ginger, nutmeg, cloves (if using) and salt in a bowl and whisk to combine. Set aside dry ingredients.

Working with a stand mixer (using a paddle attachment, if you have one), beat the butter and both sugars together at medium speed until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, and beat for 1 minute after each addition; beat in the vanilla.

Reduce the mixer speed to low and add the pumpkin and apples - don't be concerned if the mixture looks curdled. Still on low speed, add the dry ingredients, mixing only until the flour is just barely incorporated. Working with a rubber spatula or wooden spoon, stir in the cranberries and pecans.

Scrape the batter into the pan and smooth the top with the spatula. Slide the pan into the oven and bake 60 to 70 minutes at 176C, or until a knife inserted into the center of the cake comes out clean.

Transfer the cake to a rack and cool for 10 minutes before unmolding. Cool to room temperature on the rack.

Drizzle with maple syrup icing (if using) or simply dust the top lightly with confectioners' sugar.

Maple syrup icing: Sift 6 tablespoons confectioners' sugar into a bowl. Stir in 2 tablespoons pure maple syrup. Add more maple syrup little by little, until you have an icing that runs nicely off the tip of a spoon - you might need another 1/2 tablespoon to get the right consistency. Put the cooled on a sheet of parchment or waxed paper and drizzle the icing over the cake. Let the icing set for a few minutes before serving.

10 comments:

  1. Kook on kindlasti hea, kuid kuidas ta su kehakaalu ponnistustega haakub? :)
    Ahi mõjub igatahes hävitavalt saledale joonele - mul kodus ei ole ahju ja olen saanud ilma selleta mu kõigi tuttavate üllatuseks juba 10 aastat hakkama (no vahel muidugi tahaks pikkapoissi, kuid teen seda siis suvel maal ema juures). Olles suvel aga pikemalt Soomes ämma juures, on seal minu jamaks ka ahi. Loomulikult algasid igasugu soolased quishid ja magusad marajapirukad sealt minu käe all tulema (ostsin isegi pirukavormi) ning keegi pidi neid ju ka sööma ja peab mainima, et koju saabusin suht rullina.

    ReplyDelete
  2. Kuidas sul ahju pole? Ma kupsetan nadal vist vahemalt korra ja nuud eriti tihedamini. Kaal on korras ent koht on ees ja see rohkem seeparast et lihased katki tommatud. Ent see kook on suht kaalusobralik, eriti kui asendad jahu mitmevilja omaga, lisasin veel flaxseed-i, pahklid, ounad, korvitsapuree ja johvikad. Lausa tervislik! :)

    ReplyDelete
  3. Retseptis kasutatakse ameeriklaste purgikõrvitsapüreed. Kas teed ise samaga või püreestad värske kõrvitsa. Värskelt tehtuna on püree ju suht vesine, kas kogus sama või mismoodi?

    Ilma ahjuta elu ette ei kujutagi.

    ReplyDelete
  4. Ma kasutan purgi oma jah, need nii odavad. Kui ise pureestad korvitsat siis lase aar tundi soelas olla voi kurna labi marli. Sa tahad sihukest tihedat tummist segu.

    ReplyDelete
  5. Ahju jaoks lihtsalt pole köögis kohta - see meenutab rohkem kappi, pliit on ka 2-auguline. Samas teen kõik toidu ise, poe valmisletid ajavad südame pahaks. Kunagi elasin puuküttega pliidiga korteris ja ega ma seal ka kuigi tihti ahju ei kasutanud - paar korda aastas.
    Kaalu kohta küsisin sellepärast, et paar sissekannet tagasi sa kurtsid selle üle :). Kas sulle millegi toestava kandmist ümber kõhu pole soovitatud? Kui ma sünnitasin, siis kandsin mõnda aega korrigeerivaid pükse ja pärast ühte oppi sidusin ka ümber kõhu elastiksideme - üks õde soovitas haiglas taastumiseks. Päris hästi mõjus.

    ReplyDelete
  6. Just, karmen räägib õigust, et sidet kasutada. G. Paltrow jutustas kunagi ka, et kasutas seda mõned kuud peale sünnitust.

    ReplyDelete
  7. Ma isegi vaatasin neid nn korsette aga jai ostmata. Huvitav kas nuud veel mojuks takkajargi.

    ReplyDelete
  8. Üks asi veel- võibolla sa teed harjutuste juures vigu? Pilates on väga tõhus kõhu-, selja- ja küljelihaste trimmimiseks.

    ReplyDelete
  9. Korsetti või bandaazi küll ei soovita kasutada, sest siis ei pea lihased üldse ise tööd tegema ja kärbuvad hoopis. Kõhu kinni sidumisel on mõtet ainult vahetult, 1-2 päeva peale sünnitust. Hiljem mitte.
    Ära ole nii kärsitu, anna endale aega. Üks selline ütlus on, et mis 9 kuud tuleb see 9 kuud läheb. Kui Sa positiivselt mõtled ja piisavalt liigud, siis on varsti kõik endine. Muide, imetamine põletab ka kõvasti kaloreid.

    Ilusat pühadeelset sagimist. :)
    M

    ReplyDelete
  10. M - karsitus on teine nimi. Iga uus aasta luban kannatlikum olla.
    Ei seda moistan ikka et aega laheb..., lihtsalt rohkem on lainud kui eeldasin ja muid hadasid kah sekka.

    ReplyDelete